Rapport Dagledigas resa till Hållö 17-19 oktoberSkärsnäppa      Foto: Nils Petter Gregersen


Deltagare: Ewa Abered, Olle Abered, Catharina Ekman, Nils Petter Gregersen, Stellan Jacobsson, Stefan Westberg, Anders Norr, Gunborg Rapp, Kerstin Wenner, Mats Wenner, Svante Söderström och Gunilla Wetterling.

Tisdag 17 oktober
Vi körde på ca 4,5 tim till Kungshamn. Kl 13.00 äntrade vi 10 daglediga båten till Hållö. Båten var öppen, förutom ett skrymsle i fören för bagaget, och det blåste styv kuling så lite våta blev vi allt. På Hållö väntade Catharina och Nils Petter, som åkt dagen innan. Vi togs emot av dem och värdparet, la in våra prylar på rummen och gick till Holken, ett fint vindskydd. Lite svår stig så det blev att krypa och klättra på alla fyra på en del ställen. Vinden slet och drog i oss. Skådade sedan i två timmar inne i skyddet och i någotsånär lä av klipporna. Först ropades ett tjugotal toppskarvar ut och sedan de första havssulorna. Allt eftersom droppade arter in ejder, svärta, sillgrissla, smålom och tretåig mås. Nils Petter gick ner mot stranden och fick fint fotoavstånd på en skärsnäppa!
När ljuset började avta gick vi lite stapplande i den hårda vinden tillbaka. De flesta vilade ett par timmar, förutom Stellan och Stefan och de fick en bra obs på kustlabb. Till middag fick vi en enorm skaldjursbuffé med räkor i mängd och havskräftor. Hög stämning och skojfriskt i gänget hela kvällen.
Fantastisk fin stjärnhimmel ute och kristallklart. Den nyrenoverade fyren såg märklig ut i natten. En stor rektangulär platta med rött och blått sken. Eller var det vinet som förtrollade?
Vid 22 tiden var det tyst i vår sovlänga.

Onsdag 18 oktober
I gryningen gick vi upp och åt frukost i vår matsal. Strax efter 7 stod de flesta vid tuberna och skådade från verandan. Bland det första vi fick se var lunnefåglar. Gott om fiskebåtar på havet och runt dem vitfågel. Vattenytan var full av bojar för hummertinor.
När alla samlats gick vi västerut på granithällarna och skådade på höjden vid jättegrytorna. Sillgrisslor, tordmular och ejder vanligast. En stormfågel och en tobisgrissla passerade snabbt. För övrigt skärpiplärkor, ängspip och trädpip och andra svårbestämda småfåglar. En skogshare skrämdes upp.

Vi gick ner och tittade på jättegrytorna, en var 2,5 m djup! En trött kungsfågel ramlade in i oss. När vi mer började följa fiskarnas bestyr och fångster av krabba och hummer var det lunchdags.
Fyra damer bestämde sig för att ta ett dopp efter lunchen. Isande kallt i vattnet men ändå uppfriskande.
Vi gick sedan alla mot fyren och tittade på kapellet och museet. Där fick vi en mycket trevlig visning av museet. Ön verkar olycksdrabbad men alla öar är ju utsatta för vädrets makter. En roddbåt med piga, dräng och två pojkar gick på grund i hård vind strax före jul ett år och alla frös ihjäl. Hörde också om DC 3an, som störtade rakt in i Marmorbassängen efter att ha blivit nedskjutna av tyskarna under kriget. Vi gick bort till viken för att titta på platsen. Vackra bergsformationer där, men efter vad vi nu visste om olyckan en deprimerande plats. Tillbaka till verandan och fikade där. Vissa gick ytterligare en promenad och tittade på knubbsälar och andra vilade före middagen. Catharina och NP hittade en död oljeskadad havssula. Många oljeskadade fåglar just nu efter kusten sägs det.
Vid 19 tiden var det dags för middagen. Mats trollade till en god förrättssoppa av resterna från skaldjursbuffén. Många hjärtliga skratt och skämt under middagen, som förgyllde kvällen men ändå blev det tidig kväll.
Torsdag 17 oktober
Idag blåste det upp igen mot kuling. Vi gick upp vid sjutiden och åt frukost och skådade sedan i lä från stora verandan. Två alkekungar kom inflygande från havet och det var nog bara jag som hann se dem. Nya arter var sjöorre, svärta, bergand och alkekung. Fina stjärtmesar slog sig ner nära på stängslet. Packade, städade och åt lunch. 13.30 kom båten och det blev en blåsig överfart igen i 18 m/ sek. I hamnen i Kungshamn ropade Stellan ut en tretåig mås. Den flög nära så alla fick se den fint. En 1k.Tretåig mås       Foto: Stellan JacobssonTotalt såg vi 40 arter.
Artlista: vitkindad gås, gräsand, bergand, ejder, sjöorre, svärta, smålom, storlom, stormfågel, havssula, storskarv, toppskarv, gråhäger, tornfalk, skärsnäppa, kustlabb, fiskmås, silltrut, gråtrut, havstrut, tretåig mås, sillgrissla, tordmule, tobisgrissla, alkekung, lunnefågel, större hackspett, trädpiplärka, ängspiplärka, skärpiplärka, gärdsmyg, koltrast, kungsfågel, stjärtmes, blåmes, talgoxe, kaja, kråka, stare och grönsiska.

Vi stannade på hemresan i vår bil vid Hullsjön utanför Trollhättan för att titta på en ringand men det blåste för mycket och två havsörnar oroade, vilket omöjliggjorde projektet.

Hållö är ju ett fantastiskt naturreservat med vackra granithällar. Ett antal stigar med broar tar en förbi djupa raviner. På västsidan står man bra för sträckskådning, när det inte blåser för mycket. Fyren är mäktig och museet var fantastiskt fint. Vandrarhemmet är av hög klass och allt som boende, mat och transport kan bokas direkt av dem.
Nackdelen är att man är väderutsatt och kan bli inblåst vid stormar.

Antecknat av Gunilla Wetterling