Program för hösten 2017

 


Tisdag 22 augusti Visingsö Ca kl 7

Det har blivit tradition att åka till Visingsö som inledning på höstsäsongen. Vi hoppas som vanligt att Rüdiger Kasche guidar oss. Heldagstur.


Torsdag 31 augusti 18-20 Start för: Vadarkvällar vid Roxen
Guide finns vid Nybroplattformen för att visa på de vadare som rastar. Ett utmärkt tillfälle för dig som vill bli bättre på att känna igen våra vadare. Övriga datum är 7.9 och 14.9, då start kl 17. Ansvarig: Erik Jonsson, 070311 6468.


Tisdag 5 september Nybro kl 7.00
Vi går en promenad från Nybro ut till Röudden med chans på intressanta vadare, rödstrupig piplärka mm.


Onsdag 20 september (obs nytt datum) Mörbyslätten, Mantorp kl 9.00!
Detta område är utmärkt för sträckande rovfåglar. Glador, vråkar och kärrhökar ses vanligen.


Lördag 23 september Häradskär
Tillsammans med Fågelföreningen i Norrköping besöker vi Häradskär under en hel dag. Under denna tid pågår ävenringmärkning på ön och tillfälle finns att se fåglar på nära håll. Båten avgår 07:45 från Fyrudden. Hemfärd under eftermiddagen eller tidig kväll. Anmälan till Margareta Pilemalm 0738105921. margareta.pilemalm@bredband.net Ange om du har tillgång till bil.
 

Tisdag 3 oktober Roxen kl 8.00
Vi besöker Sättuna, Nybro och Kungsbros plattformar med gäss, änder och rovfåglar i siktet.


Lördag 7 oktober 9-12 Fågelguidning vid Svartåmynningens naturreservat
Samling vid pplats Kontaktperson: Gunilla Wetterling 0707881226


Lördag 21 och eventuellt söndag 22 oktober Häradskär
Vi gör en dagstur som om intresset finns kan förlängas till en tvådagarstur. Anmälan till Olof Hjelm, 070670 64 18, olof.hjelm@gmail.com senast 1 oktober. Begränsat antal platser.


Tisdag 17 oktober Stora Lund vid Vättern kl 7.00
Stora Lund ligger strategiskt för flyttfåglar och här finns gods möjligheter studera tättingsträck från klipphöjden samt sjöfågelsträck över Vättern. Vi passar på att även besöka någon lokal vid Tåkern. Heldag.


Häradskär lördag 28 oktober
Vi gör ytterligare en dagstur till Häradskär med hopp om höstrariteter. Samåkning från Linköping kl 6.00. Båt från Fyrudden kl 7.30. Vi räknar med att vara tillbaka i Linköping ca 17.30. Kostnad ca 300 kr. Anmälan och frågor till Gunilla Wetterling gunilla.wetterling@gmail.com eller sms 0707881226.


Tisdag 31:a oktober, kl. 18:30 (obs. klockslaget!) Naturcentrum, Lasarettsgatan 1, Linköping
Föredrag med Peter Olsson: ”Fåglarnas fantastiska syn – om färgseende, synskärpa och känslighet”
I denna föreläsning kommer Peter, forskare vid Syngruppen på Biologiska institutionen vid Lunds Universitet, att berätta om hur fåglar ser världen. Hur bra är deras syn egentligen? Har alla fåglar bättre synskärpa än människor? Hur mycket bättre? Kan de se färger som vi inte uppfattar? När kan de använda sitt färgseende, och vad använder de denna information till? Och hur är det med känsligheten för ultraviolett ljus? Ser alla fåglar UV? Dessa frågor kommer Peter att prata om och besvara så gott han kan, baserat på den allra senaste forskningen. Ansvarig: Ingemar Ander, 076776 26 68, ingemar.ander@comhem.se.


Tisdag 7 november Tinnerö kl 8.00
Promenad i Tinnerö eklandskap. Vi håller även en viss beredskap att åka på eventuella larm i trakten.


Onsdag 15 november kl 19.00. Skådarpub på Backen
Uppladdning inför helgens kommunrally samt lite allmänt fågelprat. Anmälan till Olof Hjelm, olof.hjelm@gmail.com, 070670 64 18.
 

Lördag-Söndag 18-19 november. Kommunrally.
I år ska vi vinna över Norrköping! Se www.ogof.se för mer information.
 

Tisdag 21 november Stångån kl 9.00
Vi samlas direkt vid Snöbryggan och går ut mot Stångåmynningen. Kungsfiskaren är väl mer eller mindre säker vid denna tid, forsärlan rör sig inom reningsverket, smådopping gömmer sig efter åstranden och det brukar alltid finnas annat trevligt efter ån.

Tisdag 21:a november kl. 19:00. Naturcentrum, Lasarettsgatan 1, Linköping
Föredrag med Ingemar Ander: ”Norra Sydafrika, något för fågelskådaren?” Ingemar visar bilder och berättar om sin och familjens resa i Sydafrika i november 2016. Både kända och mindre kända platser besöktes. Ansvarig: Ingemar Ander, 076776 26 68, ingemar.ander@comhem.se.


Torsdag 30/11 19.00 i Norrköping Fåglar och infektionssjukdomar
Fågelföreningen i Norrköping bjuder in till ett föredrag av Björn Olsen, professor inom infektionssjukdomar, vid UppsalaUniversitet och känd bland många som en mycket skicklig ornitolog. Han berättar om olika infektionssjukdomar, som flyttfåglar kan medföra. Under kvällen lottar de ut en litografi av bröderna von Wright. Kl. 19.00 i Hemgårdens lokaler, Saltängsgatan 7. Ansvarig: Stig Lindvall, tel. 0706399660.


Tisdag 5 december Ullstämmaskogen kl 9
Vi vandrar ut mot Ekängsdalgången och tillbaka. Vid matningen kan det finnas lite intressanta arter.
 

Tisdag 12 december Naturcentrum kl 15
Sedvanligt Luciakaffe för daglediga med bildvisning, någon talare och presentation av vårprogram för 2018.

 

  

 

 

Rapphönan

Välkommen till höstens träffar. Alla kan vara med såväl nybörjaren som den mer insatta. Vi hjälper varandra. Kom ihåg att anmäla och tala om om du har bil så den som är ansvarig kan beräkna behov och tillgång av platser.

 


 

Hemsidan för Rapphönan hittar du här: Nätverket Rapphönan Östergötland.

  

 


Program för Rapphönan

Hittar du längst ner på den här sidan


Har du idéer?
Till vänster hittar du det
aktuella programmet.
Har du själv idéer om exkursioner, föredrag eller andra aktiviteter?
Kontakta oss i styrelsen.