Välkommen
till Linköpings fågelklubb!

 

 

 

 

 

 

 


Rapport LFK Roxen 240206


Stjärtmes       Foto: Stellan Jacobsson


Vi samlades i morgonkylan vid Nybroparkeringen. Flera havsörnar, vi räknade till 16 örnar av olika åldrar, stod utspridda på nattisen och kalasade på diverse sjöfågel. Alla gässen hade funnit för gott att dra sig undan, så någon gässkådning blev det inte idag som utlovat. Vi var 21 skådare som fick glädjas åt denna överraskande syn och det blev så klart dagens upplevelse.
13 sångsvanar kom under tiden trumpetande över oss. Vi gick sedan ut till tornet och hittade lite öppet vatten kvar efter nattens kyla vid Svartåmynningen, men med bara en hane knipa och en hane salskrake.
Fortsatte då till Kungsbro med en duvhök, en ormvråk och en flock starar efter vägen. I Kungsbro spanade vi från bron men såg bara gräsänder och knipor. Vi gick ner mot tornet. Det var översvämmat överallt. Jag och Lena gjorde ett försök ta oss ut på bryggan men vi trampade igenom isen och fick hjälp av stegräddare Mats tillbaka.


Foto: Kerstin Wenner


Fikade vid tornet. Låångt ut var det fortfarande öppet vatten med 500 vigg och nästan lika många knippor. De låg som ett svart band mot horisonten.
Bestämde oss sedan för att kolla en matning i Berg, men vi tog först en avstickare till Källhem i Ljungsbro för att titta på duvor. Och javisst, det var massor av tamduvor när vi klev ur bilarna men också turligt tre små fina turkduvor som precis kom flygande över oss och slog sig ner i trädet i trädgården Kanalvägen 5 som vanligt. En ringduva såg vi också.
Vidare till matningen i SV hörnet av Sjölidenskogen i Berg. Där finns en mycket trevlig matning med allehanda fröer, jordnötter, talgbollar och äpplen.
Först på plats var flera stjärtmesar, talgoxar och blåmesar så klart, nötväcka, trädkrypare, entita, domherre och grönsiska. Bofink hördes locka och större hackspett trumma.
Lunchtid närmade sig och vi tackade för en händelserik dag trots kylan.
Gunilla WTrädkrypare       Foto: Stellan JacobssonFoto: Kerstin Wenner
Rapport från Tisdagsskådningen den 23 januari


Havsörn       Foto: Roland Betnér


Kl 9.00 samlades 26 fågelskådare vid Snöbryggan för att se om vi kunde få syn på Kungsfiskaren som omtalats i Corren under veckan. Vädret var varmare, några plusgrader, men hård vind i byarna utlovades. Vi märkte inte av vindarna så mycket där vi stod skyddade. Någon kungsfiskare blev det inte men tre smådoppingar, ett par krickor, en storskarv, gråhäger, gräsänder och storskrake fanns det att betrakta. Det blev goda tillfällen till samtal medan vi väntade. En duvhök tog några lovar på andra sidan ån och satte sig sedan bland grenarna. Svårsedd, men några fick in den i tuben så att alla kunde få en skymt av den. En havsörn 2K födosökte och visade sig på nära håll så vi kunde få en bra bild av fjäderdräkten.
Vi gick vidare längs Stångån, vid motorbåtshamnen hördes en gärdsmyg och längs Stångån hördes ett par gulsparvar, några blåmesar och en talgoxe. Då bänkarna var borttagna vid Meandern vände vi om och åt vår matsäck i lä vid Snöbryggan. Vi packade in oss i bilarna med sikte mot Segelbåtshamnen, där blåste det kraftigt. Vi gick runt hamnen i blåsten, inga fåglar mer än en och annan kråka. Men på andra sidan ån, vid biogasen, noterade vi tusentals gråtrutar.

Några stycken av oss trotsade blåsten och gick vidare mot Stångåmynningen. Vägen som föregående dag varit isbelagd var nu isfri. Däremot var det halt vid själva Stångåmynningen. Det gick bra att stå i lä vid det nybyggda tornet. Dagens behållning var den unga havsörnen (3K) som lekte med en pinne på iskanten, lyfte med den i klorna och drog den i vattnet. En av kråkorna runtomkring havsörnen deltog sporadiskt i leken. En lekande havsörn hade nog ingen av oss sett tidigare.
Lena LindebergSmådopping, Gräsand, Storskrake   Foto: Roland Betnér

Premiär för tisdagsskådning med Linköpings Fågelklubb 2024

Iskylan hade släppt sitt värsta grepp när vi 20 tappra samlades på parkeringen vid Smedstad ridhus. Solen var på väg upp över en klarblå himmel och temperaturen låg på ett par minusgrader när vi vandrade mot Smedstadmatningen. En alldeles perfekt dag för vinterskådning.

Två vackra domherrar lyste i solen och snart visade en entita upp sig längs vägen. Väl framme vid matningen flög två större hackspettar över oss och vi fick se rikligt med småfåglar; koltrast, blåmes, talgoxe, gulsparv, nötväcka och inte mindre än tre rödhakar som samsades om de bästa godbitarna på marken. Plötsligt hängde åtta små, söta stjärtmesar som en klase i talgbollarna.


Foto: Birgitta Larsby


Läs hela rapporten här.

Hemsidan tidigare år

Här kan du hitta bilder och aktiviteter från hemsidan för 2023.

Tidigare år kan du enkelt hitta här:
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015


  Senaste
obsarna

(Datumsorterat)Linköping
(Artportalen)

Östergötland
(Artportalen)
LFK på Facebook
Länk här
Kommande aktiviteterRapphönan: 25/2 Smedstad Samling vid p-platsen vid dammarna 09.00
Vid koloniområdet finns en fin matning. Där kan man se många olika arter. Dammarna kan också bjuda fåglar om det inte är isbelagt. Stjärtmes vid matningen och kanske en strömstare eller vattenrall i dammarna.


Tisdag 27 februari Tinnerö 9.00
Ny promenad runt Tinnerö. Nu kan vi börja skönja övergången till vår och kanske finns sångsvanarna på plats vid Frökärret. Samling vid Fröbergets parkering.


Torsdag den 29:e februari kl. 19.00 Naturcentrum, Lasarettsgatan 1, Linköping
Föredrag med Christer Davidsson: ”Fåglar och annat vilt i Östafrika.”
Östafrika, dvs. Kenya, Uganda och Tanzania, är känt för sitt rika fågel- och djurliv. Christer Davidsson är känd för att vara en flitig resenär till tropikerna och är dessutom en duktig fotograf. Här hemma är han aktiv i Svenska Rovdjursföreningen. I detta föredrag visar Christer ett urval bilder främst på fåglar, men ett antal däggdjur kommer garanterat också att dyka upp! Kom och njut!

Se hela programmet för

LFK: våren 2024

Rapphönan: våren 2024
Senaste numret av Rödspoven.


LÄS MER OM AKTIVITETER UNDER "AKTIVITETER" OCH "DAGLEDIGA" I VÄNSTERSPALTEN!