Välkommen
till Linköpings fågelklubb!

 

 

 

 


Daglediga 190408


Foto: Svante Söderström


Vi (15 skådare) besökte först LFK tornet, där vi spanade efter den amerikanska krickan, men den var inte på plats. Däremot hade vi vanliga krickor, sångsvanar, bläsgäss, bläsand mm En tornfalk kom överflygande och skrämde ut alla krickorna på sjön.
Fortsatte vid Kungsbro. Vägen ner var spärrad med bom men vi lyfte upp den och parkerade som vanligt vid naturreservatets p-plats. Det är så man ska göra enligt Länsstyrelsen hörde jag. Dålig lösning!

Det första vi såg vid tornet var en blåhöks hona. Den paraderade framför tornet flera gånger i solen. Mycket vackert! En skogssnäppa flög skrämd upp. En häger stod fint i kanten och många skäggdoppingar låg ute på vattnet.

Nordanvinden blåste snålt, så vi fikade bakom en av sjöbodarna.
Åkte vidare till Ljungsjön. I Ljungsbro såg Arne Larsson m. fl en turkduva på vägen. Vi körde ner vid Solkraft och gick upp på fördämningsvallen och skådade ut över sjön. Ca 170 svanar låg där, lite förvånande. Även ett par salskrakar.
 
Avslutade vid västra delen av Ljungsjön men där var det tomt.
Trots den isande nordanvinden var det en fin och trivsam dag med blåhöken som bästa skönhetsupplevelse!

Antecknat av Gunilla

 


Foto: Svante Söderström


 


Daglediga 190319


Foto: Ingemar Ander


30-talet skådare samlades vid Kärna mosse denna vackra vårmorgon. Bofinkar sjöng överallt. Vi hörde blåmesar, domherrar, stenknäck och större hackspett. Gunnar upptäckte även en mindre som vi försökte locka fram men den var svårflörtad. Fler fick ändå se en skymt av den och så hördes vårlätet på håll. Ett annat läte förbryllade oss under tiden.
Vi gick vidare ut på själva mossen. Ett besök dit i början av juli när orkidéerna blommar rekommenderas! Ingemar m fl hörde svartmes och tofsmes där ute och vi lockade fram dem och de flesta såg och hörde dem. Ingemar fick fina foton.


Foto: Ingemar Ander

Dessutom hördes lätet igen nu närmare. Gissningsvis ett varningsläte från rovfågel. Vi var lite osäkra på vilken men förmodade duvhök. Ingemar gick senare tillbaka och fick syn på just en duvhök!
Vi vände och gick till baka i vänstervarv. Arne ropade till och där satt plötsligt en mindre hackspett i en tall med sin röda hjässa. Gunilla hörde längre fram lock av trädkrypare och spelade sången och plötsligt hade vi flera sjungande runt oss. De har en fin liten sång ramsa! Nu hördes även trumning från den mindre hacken på håll. Frågan blev hur många sekunder? Enades om 2 sek och i alla fall dubbelt så länge som den större och mer ettrigt.
Närmare parkeringen i kärret hade vi även en skönsjungande gärdsmyg som kort visade upp sig. Fikade när vi var tillbaka. Kärna mosse är ett fågelrikt, trevligt och varierat område nära staden.

De flesta ville skåda mer i det vackra vädret och några stannade kvar i mossen medan vi andra åkte till Härnaviken. Där gick vi ända ut till strandkanten och skådade i nästan en timme. Ängspiplärkor över maden och Lars fick fint in en i tuben. Vi såg gäss: vitkindade, kanada, grå och bläs. Storskrake och salskrake, krickor, skäggdopping, gräs-, bläsand, vigg, knipa. Gott om tofsvipor.
Vackra vyer och härlig dag.
Gunilla Wetterling

Daglediga 190305


Foto: Gunilla


Förfärligt väder! Snö, blåsigt och kallt! Vi var ändå 17 härdiga skådare som samlades vid Nybro. Vi gick ut till plattformen och där uppe blåste det rejält. Inga fåglar att tala om. Av de tusentals gäss som legat här, kom bara en kacklande grågås blåsande förbi. I Härnaviken stod ett 50-tal vipor på isen, storskrakar, en och annan knipa och salskrake såg vi också.
Vi gick ut i motvinden till stora tornet för att om möjligt hitta några snösparvar. Fyra lärkor flög upp och några vinterhämplingar. Annars tomt! Halvvägs ute hade vatten spolats in så det blev problem att ta sig fram en liten sträcka. Ute vid tornet kunde vi ändå hitta lite lä och det gick att gå in i tornet. Fikade och letade fågel bort mot Ekängen. Det låg gott om vigg där. Såg också två havsörnar. Kustkänsla!
Visst är det häftigt att känna vädrets makter men skönast att sedan åka hem till värmen.

Antecknat av Gunilla


Daglediga 190219
Gråtrist väder idag och blåsigt när vi samlades c:a 30 skådare vid Ås gård, Västerlösa. På tapeten stod Kungsörnssafari och det var friskt lovat. Men det dröjde inte länge förrän Margareta undrade; vad är det som sitter där. Jovisst var det en örn. Jag ropade ut den, men naturligtvis lyfte den just då. Min känsla var ändå kungsörn och på Johans beskrivning hade den vita band på vingarna och andra kännetecken för kungsörn. Tyvärr var det väl bara fyra som såg den.
Ingemar ropade sedan ut en annan örn, också den väldigt långt bort, en havsörn.
En regnskur närmade sig och vi åkte till Alkarps röda lada. Röda gladan som Arne skämtade. Ja, här brukar vi se glador och de har börjat anlända, men vi såg ingen idag. Däremot hade vi ett par sjungande sånglärkor över oss när vi fikade. Det blev riktig vårkänsla!
Vi fortsatte sedan till s.k. kungsörnskurvan, men ingen örn på plats. Vidare till Nederlösabadet, där en havsörn seglade iväg relativt nära.
Vi stationerade oss på kullen ovanför badet och skådade där en timme. Lars och Ingemar såg en pilgrimsfalk, som snabbt pilade iväg över ån. En fjällvråk syntes över Isberget, men inte mycket annat.
Det roligaste var två rävar som Johan o Margareta upptäckt. De parade sig ute på ett fält och hängde sedan fast i varandra ett bra tag. Tror ingen sett detta förr.
På hemvägen stannade vi igen vid Ås, men nu hade det börjat blåsa rejält och tubstativen darrade. Vi packade ihop och tackade för dagen och åkte hemåt.

Antecknat av Gunilla


Daglediga 190205


Foto: Pixabay

Samling (20 pers) vid matningen vid Smedstad. Mycket fin matning med stor variation av arter. Såg bl a domherre, stenknäck, större hack, talgoxe, blåmes, entita, nötväcka, pilfink, gulsparv, bofink, rödhake och koltrast. Lyssnade på stenknäckens tsick och domherrens fina sång.
Åkte sedan vidare till Gärstad och letade vittrut men den var tyvärr inte på plats. Däremot såg vi en förmodad kaspisk trut; snipigt vitt huvud, smal rak näbb, långa smala ben. En trutspecialist fanns tyvärr inte på plats och det var snöblandat regn med tonvikt på regn.
Tog en sväng förbi norra dammarna med gott om steglitser och gråsiskor. Letade snösparv och vinterhämpling men såg inga och vädret inbjöd inte till längre spaning.
Inte heller läge för fika så den brann inne. Det var definitivt inte populärt.

Gunilla


Daglediga 190122

Idag var det rekordstort deltagande. Närmare 40 personer som samlades vid Snöbryggan. En kungsfiskare satt på sin vanliga plats alldeles till vänster om reningsutloppet. Tyvärr flög den uppströms strax så alla han inte få se den. I den inre bassängen simmade två rörhönor förbi. För övrigt mest gräsänder, ett par viggar och flera exotiska gråhägrar.
Vi gick sedan ner till E4:a bron för att se om snatteranden och bläsanden var kvar men det var bara gräsänder där. Inga såg förmodligen en smådopping som snabbt dök och försvann in i strandkanten. Några hann också se en varfågel innan den flög iväg bortåt Roxen.
Fikat vid Snöbryggan väntade. Kungsfiskaren var nu tillbaka och alla hade turen att få se denna juvel. Ny art för många och dagen var räddad.Foto: Nils Petter Gregersen


De flesta hängde sedan på Björns matningen vid Kallerstad. Det är ju invasion av gråsiskor i vinter och vi såg dem i alla nyanser av rosa.
Minst fyra bofinkar hoppade på marken, men bergfinken syntes inte till tyvärr. En entita satt på matningen och många undrade hur den skiljer sig från talltitan. Locklätet hiitzia är ju lättaste skillnaden, men den här var ju tyst. Entitan är karaktärsfågel i gamla trädgårdar. Talltitan en skogsfågel. Utseendemässigt har talltitan en tjurnacke och är mer bruntonad och har bredare haklapp.

/Nils Petter Gregersen


Nytt nummer av Rödspoven

Nu finns senaste numret av Rödspoven, nr 1 2019, att läsa på hemsidan.


Daglediga 190108

Årets första utflykt gick till Vallaskogen och Valla villastad. I skogen var det ganska få fåglar. De flesta verkar cirkulera runt matningarna i villaträdgårdarna.
Vi fikade först vid Gamla Linköping med ett par trädkrypare intill. Gick sedan ner till villorna och det första vi såg där var ett par turkduvor. De satt i en trädgård och vi fick hjälpa till med en tung transport in i huset mot att kunna gå nära och fota de vackra duvorna. Alla nöjda!
De vanliga mesarna sågs vid matningarna inklusive en flock gråsiskor. Dessutom såg vi ytterligare en turkduva och i toppen av en björk även en ringduva. Totalt kom vi upp i ca 20 arter.
Vi hann precis tillbaka till Karleplan när det väntade snöblasket kom.

Gunilla WetterlingFoto: Mats WennerHemsidan 2018

Här kan du hitta bilder och aktiviteter från hemsidan för 2018.


  Senaste
obsarna

(Datumsorterat)Linköping
(Artportalen)

Östergötland
(Artportalen)Kommande aktiviteter30 april – 7 maj: Mallorca Alcudia
Daglediga firar 10 års jubileum med en resa till Alcudia, Mallorca. Vi bor på Alcudiastranden mitt emot Parc Natural S'Albufera, ett av Europas finaste våtmarksområden. Avresa från Norrköping.


Lördagen 4 maj Fågelskådningens dag och Tornkampen.
Under förmiddagen finns guider från Linköpings fågelklubb vid plattformen i Nybro, Svartåmynningens naturreservat.


Lördag 4 och söndag 5 maj, Häradskär
Åter en majhelg på Östergötlands pärla i Östersjön. Tidig avfärd (4.30) från Linköping lördag morgon och åter söndag ca 18. Boende och båt går på ca 600 kr. Begränsat antal deltagare. Anmälan till Olof Hjelm, olof.hjelm@gmail.com;
070- 670 64 18.

 

Dagledigas program för Våren 2019.


LÄS MER OM AKTIVITETER UNDER "AKTIVITETER" OCH "DAGLEDIGA" I VÄNSTERSPALTEN!