Välkommen
till Linköpings fågelklubb!

 

 

 


Daglediga 190205


Foto: Pixabay

Samling (20 pers) vid matningen vid Smedstad. Mycket fin matning med stor variation av arter. Såg bl a domherre, stenknäck, större hack, talgoxe, blåmes, entita, nötväcka, pilfink, gulsparv, bofink, rödhake och koltrast. Lyssnade på stenknäckens tsick och domherrens fina sång.
Åkte sedan vidare till Gärstad och letade vittrut men den var tyvärr inte på plats. Däremot såg vi en förmodad kaspisk trut; snipigt vitt huvud, smal rak näbb, långa smala ben. En trutspecialist fanns tyvärr inte på plats och det var snöblandat regn med tonvikt på regn.
Tog en sväng förbi norra dammarna med gott om steglitser och gråsiskor. Letade snösparv och vinterhämpling men såg inga och vädret inbjöd inte till längre spaning.
Inte heller läge för fika så den brann inne. Det var definitivt inte populärt.

Gunilla


Daglediga 190122

Idag var det rekordstort deltagande. Närmare 40 personer som samlades vid Snöbryggan. En kungsfiskare satt på sin vanliga plats alldeles till vänster om reningsutloppet. Tyvärr flög den uppströms strax så alla han inte få se den. I den inre bassängen simmade två rörhönor förbi. För övrigt mest gräsänder, ett par viggar och flera exotiska gråhägrar.
Vi gick sedan ner till E4:a bron för att se om snatteranden och bläsanden var kvar men det var bara gräsänder där. Inga såg förmodligen en smådopping som snabbt dök och försvann in i strandkanten. Några hann också se en varfågel innan den flög iväg bortåt Roxen.
Fikat vid Snöbryggan väntade. Kungsfiskaren var nu tillbaka och alla hade turen att få se denna juvel. Ny art för många och dagen var räddad.Foto: Nils Petter Gregersen


De flesta hängde sedan på Björns matningen vid Kallerstad. Det är ju invasion av gråsiskor i vinter och vi såg dem i alla nyanser av rosa.
Minst fyra bofinkar hoppade på marken, men bergfinken syntes inte till tyvärr. En entita satt på matningen och många undrade hur den skiljer sig från talltitan. Locklätet hiitzia är ju lättaste skillnaden, men den här var ju tyst. Entitan är karaktärsfågel i gamla trädgårdar. Talltitan en skogsfågel. Utseendemässigt har talltitan en tjurnacke och är mer bruntonad och har bredare haklapp.

/Nils Petter Gregersen


Nytt nummer av Rödspoven

Nu finns senaste numret av Rödspoven, nr 1 2019, att läsa på hemsidan.


Daglediga 190108

Årets första utflykt gick till Vallaskogen och Valla villastad. I skogen var det ganska få fåglar. De flesta verkar cirkulera runt matningarna i villaträdgårdarna.
Vi fikade först vid Gamla Linköping med ett par trädkrypare intill. Gick sedan ner till villorna och det första vi såg där var ett par turkduvor. De satt i en trädgård och vi fick hjälpa till med en tung transport in i huset mot att kunna gå nära och fota de vackra duvorna. Alla nöjda!
De vanliga mesarna sågs vid matningarna inklusive en flock gråsiskor. Dessutom såg vi ytterligare en turkduva och i toppen av en björk även en ringduva. Totalt kom vi upp i ca 20 arter.
Vi hann precis tillbaka till Karleplan när det väntade snöblasket kom.

Gunilla WetterlingFoto: Mats WennerHemsidan 2018

Här kan du hitta bilder och aktiviteter från hemsidan för 2018.


  Senaste
obsarna

(Datumsorterat)Linköping
(Artportalen)

Östergötland
(Artportalen)Kommande aktiviteter  
14:e februari kl. 18:30: Naturcentrum
Föredrag med Susanne Åkesson:
”Tornseglaren”

Nya metoder att studera fåglarnas förehavanden har givit oss detaljerad kunskap om tornseglarens liv och leverne. Susanne Åkesson är professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet.


Tisdag 19 februari kl 9.30. Kungsörnssafari
Vi åker en tur över västra slättbygderna
och letar örnar och vråkar. Snösparv,
lappsparv och vinterhämplingar kan vi
kanske även se.


Lördag 23:e februari, kl. 9:30 till ca12:00. Guidad fågelskådning, Stångån och Stångåmynningen.
Vi samlas vid segelbåtshamnen i Linköping norr om motorvägen. Vi kollar vad som kan uppehålla sig på fälten och i ån, varefter vi promenerar mot åmynningen.

 

Dagledigas program för Våren 2019.


LÄS MER OM AKTIVITETER UNDER "AKTIVITETER" OCH "DAGLEDIGA" I VÄNSTERSPALTEN!