Välkommen
till Linköpings fågelklubb!

 

 


Daglediga 151103


Foto: Hans Grunditz

Dimman låg tät vid Karlbergsplan när 20-talet skådare samlades, men vid första stopp vid Bjärka Säby slott sken solen. Vi gick genom parken där fåren betade så pastoralt under lövfällande bokar. Vid bron spanade vi efter strömstaren, men ingen större fors och ingen stare.
Vid Fornhemmet berättade Gunilla om denna för skådare historiska plats där mellanspetten hade sitt klassiska fäste i början på -80 talet. Tre av oss hade sett den där. Fikade bland de gamla byggnaderna och tittade även på dovhjortarna i hägnet. De har sin brunstperiod nu.


Foto: Hans Grunditz

Åkte vidare till naturreservatet Säby Västerskog och gick den markerade rundan där. Det blev rena Friskis och Svettis övningen. Vi fick klättra över alla nedfallna stockar. En spillkråka kryckade och avslutade med sitt tjut. Vanligast var kungsfågeln och vi lockade fram ett tiotal bara ett par meter från oss. Ulf såg en trädkrypare och nötväcka hördes. Vi såg också flera tofsmesar med tofsen på hjässan rest. När vi gått rundan varnade en gärdsmyg och strax kom också ett antal talltitor förbi. Avslutade med fika vid parkeringen.
/Gunilla


Foto: Barbro Mild


Daglediga 151027

Ett femtontal skådare mötte upp vid Sättuna P-plats och dessutom en pilgrimsfalk med byte i klorna. Vi hade tänkt gå ut på maderna men korna gick fortfarande kvar, tillsammans med den stora svarta tjuren, som inte verkar så vänlig. Vi avstod från den promenaden. Istället skådade vi från plattformen. Gott om alla de änder i viken som gräs-, sked-, bläs-, stjärtand och kricka. En flock med 200 vitkindade gäss gick ner bland de övriga gässen. Två havsörnar försvann bort över Roxen. Ett par småskrakhonor och några doppingar sågs också. Längre ut låg mängder av vigg och knipor. Mindre flockar av steglitser rörde sig runt plattformen. Skönt väder men efter en timme ville vi röra på oss.
Åkte då vidare till Nybro. En ormvråk satt i ett träd vid parkeringen. Ute vid plattformen sågs jätteflockar med vigg, knipor och brunänder. Tjugotalet hägrar fiskade vid Svartåstranden.
Vi fikade vid och på den nyreparerade plattformen och tackade sedan för denna fina dag.
Några gjorde ett försök på dvärgbeckasin vid Södra dammen men tyvärr bara en enkel.
/GunillaFoto: Gunilla WetterlingDaglediga 151012-13 Häradskär


Foto: Gunilla Wetterling

Deltagare: Olle och Ewa Abered, Gunborg Rapp, Bengt Sveider, Stig Holgersson och Gunilla Wetterling.
I gryningen samåkte vi till Fyrudden där Tommy Ljung hämtade upp oss för en snabb tur med båten ut till skäret. Inkvarterade oss i Fyrvaktarhuset i all hast och gick sedan till fyren med våra tuber och skådade ut över havet. Lite blåsigt från sydost och fåglarna sträckte på långt håll. Alfågel och ejder och en och annan skrak gick att urskilja. Det mest upphetsande var en smålom, pendlade med huvudet, men även den mycket långt ut. Två sparvhökar kom lågt mot oss och försvann ut över havet.
Efter en dryg timma tog vi en runda på ön istället. Nästan från varenda buske hördes en kungsfågel. Vi gick den vackra stigen över lilla bron, genom det täta buskaget och mot lotsbyn, sneddade ner mot alridån och över lilla bäcken. Där var väl upptrampat från eftersöket av starr- och videsångare tidigare i. Efter hela stigen och framme vid det s.k. tajgatorget lyssnade vi efter tajgasångare, men det var ont om alla tättingar. Bara vanliga birdies som grönfink, talgoxe, blåmes ngn trast och en enda stare sågs. Tillbaka till Stångskär för lunch och lite vila.
Vi snokade sedan runt på ön i små grupper och själva tills vi samlades vid östra sidan av Stångskär och skådade fram till dess att mörkret la sig. Lite mer fågel nu men mest alfågel och ejder. Något sträck av sjöorre också. Några havsörnar rörde sig över skären och en stenfalk syntes till ibland.


Foto: Bengt Sveider

Åt gemensam middag på kvällen och tittade på en del bilder som Stig tagit under dagen. Som vanligt mycket glad och trevlig stämning. Tidig kväll till fyrens blinkande och vindens tjut.
Redan i första gryningsljuset var vi ute och letade skulkande fåglar på Stångskär. Endast en stenfalk skrämdes upp förutom alla kungsfåglar. Ägnade oss sedan åt havsskådning vid fyren. Lite bättre sträck idag med ejder och alfågel. Långt ut över havet lyfte en jättestor flock på tusentalet fåglar. Efter ett par timmar gick vi en runda över hela ön med ungefär samma fåglar nu som dagen innan.
Trots det magra utbytet av fågel vid detta besök bjöd denna ö på vackra scenerier över hav och kobbar och alla vackra höstfärger med nyanser från olvonbuskarnas illröda blad till syrenernas ännu gröna.
/Gunilla


Dagledigas resa till Falsterbo 5-8:e september 2015
Sexton personer tog tåget till Malmö, där vi bytte till hyrda minibussar för vidare färd mot Falsterbo. Övernattning skedde i förbokade campingstugor. På dagarna besökte vi flera av Falsterbonäsets lättillgängliga lokaler. Fågelsträcket var i full gång. Bivråkarna höll precis på att avlösas av ormvråkar, och där var förstås flera andra rovfågelarter också. Det var givetvis mycket annat i rörelse också. Vädret gav nordliga vindar, men det var fortfarande rätt varmt. De första dagarna gav också några skurar. Vi slank in på Falsterbo Bird Show för att lyssna på litet föredrag, titta på optik, böcker och annat. En guide från Falsterbo Fågelstation informerade litet om fåglarnas flyttning och om stationens verksamhet. Totalt under resan noterades 107 arter. Läs gärna den fullständiga reseberättelsen.
/Ingemar Ander


En törnsångare visas upp efter ringmärkning

 

Läs hela reseberättelsen från Falsterbo här.

 


Daglediga 150922
På en lerig sjöäng vid Tåkern, Sjötuna udde, samlades denna regniga dag 15 daglediga skådare. En snabb falk ställde till huvudbry. Torn-, lärk- eller pilgrimsfalk? Mycket långstjärtad så det borde vara en tornfalk. Det stämde dock inte helt och lite associationer gick till eleonorafalk och det är ju osannolikt, så den fick vara obestämd. Några vadare gick vid strandkanten; 5 kärrsnäppor och en något större och avvikande. Efter lite funderande kom vi fram till juvenil spovsnäppa. Massor av enkelbeckasiner gömde sig i vasskanterna. Ett gäng skäggmesar klängde runt i vassvipporna. Gott om änder av olika arter men flest bläsänder, vilkas vita vingspeglar glänste i flykten. En ensam trana flög runt och trumpetade. Efter en stund kom ytterligare tre och det verkade som om de hämtade den ensamma.
Efter en dryg timme fortsatte vi till Hov plattformen och fikade där och sökte av sjön. Ett gäng dvärgmåsar sågs på andra sidan sjön. Vi fortsatte till Svälinge för att se dem bättre.
Inga måsar kunde dock ses där. De var troligen bortåt Yxstad. En havsörn gick ner bakom fiskgjuse dungen. Även en ung brun kärrhök flög över vassen. Ett flertal stjärtänder tippade i vattnet med den spetsiga stjärten rakt upp. De små vassöarna eller ören var överfulla av skarvar.
Vi tog kanalstigen tillbaka. Arne hittade en ormvråk på en stolpe och Åke hann se en bortflygande trolig blå kärrhökshona. Två presumtiva lappsparvar flög bort från ängen men kikarokularen var fulla av regnvatten så det gick inte att se. Vi skildes åt vid parkeringen.
/Gunilla


Daglediga 150908 Horns båtvarv, Nyköping
Idag fanns två skådningar på dagledigas program. Dels Falsterbo i anslutning till Falsterbo Bird Show, dels Horns båtvarv för hemmavarande.
Vi var fyra som träffades vid Karlbergsplan i den soliga men något kyliga morgonen. Början var lovande med rödhake i busken närmast parkeringen och tre överflygande tranor. Därefter gav dagen inte så väldigt mycket för en ganska lång transport.
Vid Horns båtvarv möttes vi av femton unga storskrakar, några sothöns och gräsänder. De förväntade rovfågelobsarna inskränktes till två havsörnar, en brun kärrhök och en ormvråk. För övrig observerades bl. a. häger, tofsvipa, hussvala, sothöns, gräs- och skedand, entita, ringduva och en (trolig) gluttsnäppa.
Tyvärr hade vi inte koll på några alternativa lokaler i Nyköpingstrakten att ”pröva lyckan” vid. Vi gjorde dock en förflyttning till Lappetorps viken för att spana efter vadar men med klent resultat.
Efter att hunnit med både fm fika och äggmackor till lunch bröt vi upp. Det var trots allt en vacker dag.
Arne Larsson


Foto: Gunnel LarssonDaglediga 150825
Vi var nio Daglediga som tog färjan till Visingsö denna varma fina sensommar morgon. Färjebolaget bjöd på turen pga teknikfel. Färden stod direkt till Erstadkärret där Rüdiger Kasche väntade och uppdaterade oss på läget på Öa. Just nu var det många ljungpipare och brushanar på gång. Skådade från tornet och kunde räkna in 45 brus, 15 kärror, 2 kustsnäppor, 15 större strand, några svartsnäppor, en småsnäppa, gräsänder, bläsänder, krickor och tre unga gravänder. Gluttsnäppor hördes locka liksom gulärlor. Ute i viken låg hundratalet skäggdoppingar.
Därefter åkte vi vidare till norra udden och gick efter stranden ända ut till udden. Råkor, sånglärkor och en buskskvätta sågs på väg ut. Vitfågel efter stranden bl a en mycket vacker havstrut på nära håll. En drillsnäppa flög drillande undan och en kärrsnäppa visade upp sig vackert och nära på en sten.
Tillbaka vid bilarna såg vi på fälten ca 150 ljungpipare. Vi tittade igenom flockarna så ingen fjällpipare eller prärielöpare gömde sig.
Klockan var nu elva och vi var hungriga och åkte till flygstationen och dukade upp matsäcken på ett bord.
Åkte tillbaka till Erstadkärret och såg den roliga skylten om lekande pensionärer efter vägen. Skådade ett tag till, nu även med en mosnäppa, innan vi tog färjan hemåt. Några åkte ner till södra udden och skådade lite där också.
Gunilla Wetterling.


Foto: Svante Söderström


Daglediga 150609
Daglediga från Linköping o Vadstena samlades kl 8 vid Glänås där vi spanade över Tåkern i det mest strålande väder. Trastsångare kraxade sitt karra-kri från vassen, kärrhökar svepte över vassarna och rördrom tutade som vanligt.
Efter en timmes skådande fortsatte vi till Alvastra pålbyggnad där näktergalen underhöll och efter ett tag kunde vi höra flera rosenfinkars ”please to meet you”. En vacker äldre hane sågs sitta högt i en björk ute vid mossen. Två kärrsångare var mycket aktiva och den ena sågs nära. En gräshoppsångare hördes en kort stund. Ett par livliga buskskvättor utmärkte sig även.
Fikade här i hopp om att höra gräshoppsångaren bättre men den var förmodligen trött efter nattens långa surrande. Vi åkte vidare till Ellen Keys strand och gick efter vägen och lyssnade efter mindre flugsnappare. Grönsångare höll koncert men ingen flugsnappare hördes. Vi gjorde då nytt försök vid Stocklycke där en hörts på morgonen men även den var tyst nu. Uppe vid orkidé kärret sjöng däremot en svartvit flugsnappare från toppen av en risig gran. Ute på kärret blommade blod- och skogsnycklar och flugblomster. Från vägen hade endast Ingemar och Siw sett en kort glimt av en trolig bivråk. Järnsparv, kungsfågel, gärdsmyg och sångare hördes.
Nästa stopp var Västra väggar där vi åt vår lunch i härligt sommarväder med fantastisk utsikt över Vättern. En fiskgjuse låg på sitt bo och en annan syntes sväva i närheten.
Fikade gjorde vi i Gunillas trädgård i Borghamn och det fick bli avslutning för denna säsong.
/Gunilla Wetterling


Foto: Ingemar AnderDagledigas Ölandsresa 19-21 maj 2015
I reserapporten finns mycket att läsa om denna exkursion.Daglediga 2015-05-12, exkursion till Roxen
Läs mer här om denna tur till Svartåmynningens naturreservat. Text och bild Ingemar Ander.Dagledigas resa till Jönköping 2015-05-05
Läs mer här.Dagledigas resa till Kopparholmarna 2015-04-21
Läs Ingemar Anders rapport.Daglediga program för hösten 2015
Finns nu under daglediga på hemsidan (eller direkt här).


Daglediga 150407
Tur Dagens utflykt stod till Föllingsö utanför Kisa. Vi var 20 skådare som samlades i strålande väder för samåkning. Vid Föllingsö mötte Rolf Lywén upp. Han har fått Kinda kommuns miljöpris för sina naturvårdsinsatser i området. Rolf som också är fågelskådare guidade oss kunnigt och med många personliga vinklingar i det gamla odlingslandskapet.
Det var gott om dubbeltrastar och en och annan rödvingetrast hördes också i hagarna. Vi gick en runda i det mycket vackra, klassiskt gamla svenska landskapet. En vacker brun kärrhökshane kom plötsligt överflygande. I Föllingsån upptäcktes en strömstare som förmodligen häckar där och borta vid den gamla kvarnen sågs en forsärla som dock snabbt flög undan. En mindre hackspett kikiade och den sågs av de flesta.


Foto: Rolf Westerberg

 
Vi fikade sedan mot ladugårdsväggen som gav lä. Rolf demonstrerade hur en fågelholk ska se ut. Den ska vara tät framförallt. Öppningen kan vara åt vilket håll som helst, men det är viktigt att holken placeras i skydd för starkt solsken.
Vi avtackade Rolf och fortsatte till Söderö. Vid Råsöbro sågs en storlom från en av bilarna. Strax öster om Söderö betade en flock dovhjortar i pastoralt lugn. Tyvärr skrämde vi ju upp dem. Stannade på vägen längre ner och spanade efter nötkråka. I våtmarken mot norr hittade vi bl a tiotalet skogssnäppor. Det blev strax oro i lägret och efter en stund kom en vårtidig lärkfalk flygande. Spetsiga vingar, rödaktiga byxor och mustasch hann ses av några.
Någon säker nötkråka såg vi inte och fortsatte därför till Vakendals våtmark. Där stod en älg och tittade länge på oss innan den elegant travade iväg. Flera dovhjortar sprang också över dalen medan vi åt vår lunch. Ingen kråka här heller så vi åkte tillbaka. Vid Söderö såg nu flera av oss en nötkråka i den östra bergsbranten.
Vi stannade till vid Kättilstad kyrka och spanade ut över Striern.


Foto: Gunilla

Besvärande motljus dock. En hane blå kärrhök kom flygande precis som vi åkte vidare. Vid Önnebo gjorde vi en avstickare och såg c:a 40 sångsvanar men ingen mindre. Flera tranor gick också här.
Efter en härlig dag i vackert östgötskt landskap åkte vi nu hemåt. Alla var nog mer än nöjda över alla fina fågelobsar samt vackra dovhjortar och maffig älg. Det blev helt enkelt en dag utöver det vanliga!
Gunilla Wetterling.

 


Daglediga 150324
Tur med vädret denna dag när 30-talet Daglediga gick ut mot Sättuna plattformen. Efter stigen kunde sånglärkor, ängspiplärkor, sävsparvar och vinterhämplingar ses och höras. Enkelbeckasiner satt och tickade på maderna. I bäcken var det gott om fisk, silverglänsande nors.
Ute vid plattformen såg vi grå-, bläs- och kanadagäss, gräs-, snatter-, bläs- och stjärtänder och många krickor. Även vigg, knipor och salskrakar. Fler vadare hade anlänt och vi såg tofsvipor och strandskator.
Efter en dryg timma tog vi oss till Nybroplattformen. På vägen dit såg Svante och Lena rapphöns, men de var snabba att springa undan. Ute vid plattformen fanns ungefär samma arter. En havsörn satt i döda trädet på udden. Lena upptäckte en liten vadare, som vi inte lyckades bestämma. Förmodligen var det en kärrsnäppa.
Efter en fikarast fortsatte vi till Härnaviken. Bra ljus och nära så vi fick fina obsar av ungefär samma arter. Åke Wester kom förbi och berättade för oss om fisken i Roxen. Hur ålar mals sönder i kraftverken och hur norsens lekplatser torrläggs.
Gunilla Wetterling


Foto: Arne Andersson

 


Daglediga 150224
Denna kyliga vinterdag stod färden till Mörbyslätten för rovfågelstudier. 15 talet skådare samåkte och mötte upp vid Nederlösabadet. En flock på lika många sidensvansar satt där. Första rovfågeln som visade sig var en ormvråk. Vi strövade runt efter Svartån och gick upp på Höje men det var tämligen fågelfattigt. Fikade på gravhöjden i lite lä.


Foto: Hans Grunditz

Bestämde oss för att skåda vid Roxen istället. Åkte via Älvan för att möjligen se en varfågel efter vägen. Strax efter kyrkan flög det också upp en varfågel, som ställde sig och ryttlade över fältet intill vägen. Vacker obs som tyvärr inte alla fick se. Vi stannade och hittade strax fågeln i en buske på andra sidan fältet och nu fick alla se den i tuben. Trevlig upplevelse!
Vid Nybro spanade vi av våtmarken från vägen. En hona av pilgrimsfalk satt ganska nära på en stolpe. Magnifik! Hon tog en sväng bakom oss och kom tillbaka med en fågel i klorna.


Foto: Hans Grunditz

En fjällvråk spanade på sin vanliga plats på kraftledningsstolpen. Tofsvipor hade anlänt men satt och tryckte och var tysta.
Fortsatte till Sättuna med gäss, dock inga norrlänningar, gräs- och bläsänder. Thomas som tittade åt andra hållet ropade till och över oss kom en jorduggla sträckande mot norr förföljd av kråkor en bra bit över sjön. Nästan vit under och med sakta roende vingslag. Alltid roligt att se.
Nu var vi nerkylda men nöjda och åkte hemåt.
/GunillaDaglediga 150127
En stor församling Daglediga skådare, närmare bestämt 31 personer, mötte upp vid Snöbryggan denna strålande morgon. En kungsfiskare flög tidigt undan nedströms Stångån så få fick tyvärr se den. Flera skarvar uppehöll sig där och en duvhök dök snabbt upp. Vi var många som ville se forsärlan men vi gav till slut upp och gick en promenad efter ån till meandern. Det gav inte så mycket. Kungsfiskaren satt och gömde sig någonstans och en smådopping dök snabbt undan. Istället fortsatte vi till Stångåmynningen. I öppningen kunde vi se vigg, knipor, storskrak och massor av vitfågel vilade på isen. Ulf upptäckte också ett par nyanlända grågäss. Vi tog vårt fika vid borden i den första vårsolen.
De flesta drog sig sedan hemåt men ett tiotal fortsatte till Kungsbro. Ormvråk, fjällvråk och tornfalk sågs efter vägen dit. En svärta var rapporterad från Kungsbro och det var den vi ville se.


Foto: Hans Grunditz

Lena upptäckte den direkt vid parkeringen där den låg och vilade sig på en brygga. En hona. Lite lustigt att se den så här i Motala ström. Det är ju framförallt en havsfågel. Spanade även ut över Roxen med spegelblankt vatten i mynningen och blå himmel. Mycket vacker vy. En smådopping simmade rakt över vattnet och fler grågäss låg där. Många andra änder och skrakar men kraftigt motljus.
Vi åkte sedan några stycken tillbaka till Snöbryggan och såg kungsfiskaren igen och en vattenrall som verkligen gömde sig bland vide grenarna på andra sidan.
/Gunilla


Daglediga 150127
Stig Holgersson visade ett bildspel ”Ett år i naturen ” på Naturcentrum från sina cykelturer runt Linköping med kamera och kikare. Fantastiskt fina bilder och uppskattat av 33 intresserade personer. Titta gärna in på hans Facebooksida !
/Gunilla

 


2015-02-06

Vårprogrammet publicerat!

P.g.a. hemsidetekniska problem har vi blivit lite sena med att publicera vårens program på hemsidan. Men nu når du det som vanligt genom att klicka på aktiviteter i vänsterspalten. De mest aktuella aktiviteterna hittar du som vanligt i högerspalten.

Hemsidan kommer att genomgå en förändring under våren. Det kan innebära att den under en tid är inaktiv. Vi hänvisar då till Rödspoven eller vår Facebooksida, där vi också publicerar nyheter (sök på Linköpings fågelklubb när du är på Facebook). Om du har frågor kan du maila dem till: peter.berry1983@gmail.com

/Peter Berry


 Daglediga 20150113
Vi samlades vid ett isigt Karlbergsplan. En sparvhök jagade över fotbollsplanerna, i sin tur jagad av kråkor. Vi halkade iväg mot Vallaskogen. Gott om sjungande blåmesar annars rätt så tyst. Fåglarna var samlade vid några matningsplatser. Lämnade skogen ett tag och gick in i Valla villaområde. I de höga träden såg vi snart övervintrande ringduvor. Ett par turkduvor försvann in i en trädgård. Vi hittade dem strax, så att alla fick se denna lilla vackra duva.

 
Foto: Anders Andersson


Åter till skogen och fika vid borden i kanten av Gamla Linköping.Fortsatte sedan vandringen genom skogen och tillbaka till Karlbergsplan. Tjugotalet skådare skildes där med 18 arter för dagen. Klart färre arter än förra årets vandring.
/Gunilla Wetterling


Foto: Johan Björner
 Senaste
obsarna

(Datumsorterat)

Linköping
(Svalan)

Östergötland
(Svalan)

C3 BMS
(club300)Senaste
"rariteterna"

(Datumsorterat)

Östergötland
(Svalan)Senaste
bilderna


Linköping
(Svalan)

Hela landet
(Svalan)

Kommande aktiviteter

 

 

Daglediga: 19 januari kl 9.00 Smedstad och Fröberget
Samling direkt vid Smedstad idag. Kanske sitter strömstaren där och borta vid kolonilotterna brukar det vara gott om småfågel. Vi åker också till Fröberget och ser vad som finns vid den stora kommunmatningen där.

Daglediga: 2 februari kl 9.00 Norrköping
Vandring längs Motala ström och skådning nere i hamnen brukar kunna ge en del intressanta observationer som t.ex. pilgrimsfalk, vitkindad gås och vinterhämplingar. Vi åker också till Kardonbron där ofta bergänder m.m. rastar.

 

LÄS MER OM AKTIVITETER UNDER "AKTIVITETER" OCH "DAGLEDIGA" I VÄNSTERSPALTEN!

 

 


  Nätverket Rapphönan Östergötland

Rapphönan Östergötland är ett nätverk för tjejer inom det nationella nätverket Rapphönan. Tjejer i alla åldrar är varmt välkomna.