Välkommen
till Linköpings fågelklubb!

 

 


Daglediga 191217
Luciaavslutning

Vi samlades vid Naturcentrum och gick först upp till Belvederen och tittade på Margareta Pilemalms matning. En trevlig matning med gott om fåglar. Vi såg bergfink, sidensvans, trastar, stenknäck, talgoxe, blåmes, nötväcka och pilfink. När ljuset avtog gick vi tillbaka till Naturcentrum och dukade upp vårt medhavda fika. Gunilla, Ingemar och Nils Petter berättade och visade bilder från resan till Mallorca i våras. Ingemar hade tagit reda på lite mer om fåglarna vi såg där. Nils Petter hade satt ihop en bildserie och Gunilla drog praktiska detaljer om resan. Rapporten ligger också på klubbens hemsida.
Gunilla redogjorde sedan helt kort om vårprogrammet 2020. Det ligger också på hemsidan nu.
Därefter tackade vi varandra för ett händelserikt och givande fågelår; Dagledigas 10 års jubileum.
Avslutningsvis önskade vi varandra GOD JUL!
GunillaRödspoven nr 1 2020

Nytt nummer av Rödspoven finns nu på hemsidan.Daglediga 191203


Foto: Svante Söderström

Turen stod till Tåkern med regn och halkvarning. Vi klämde in oss i bilarna och åkte till Ramstadbron där ett gäng från trakten också väntade. Vi blev 27 rovlystna skådare för det var rovfåglar som skulle hängas in. En bil hade redan sett en röd glada i Mjölbytrakten. Fjällvråk ropades snart ut och samtidigt fick några en hastig glimt av en hona blå kärrhök.
Gunilla upptäckte en varfågel, som vi tog in i tuben och tittade närmare på. Fler fjällvråk sågs och tiotalet sångsvan gick på fältet intill. Arne fick in en rovfågel i tuben, långt bort. En pilgrimsfalk! En adult havsörn svepte strax förbi över sjön. Temperaturen steg i gänget. Lokalen räknas ju som en av Östergötland bästa rovfågellokaler. Totalt blev det sex arter idag.


Foto: Svante Söderström

Vi åkte sedan vidare till Väversunda. Ytterligare en varfågel jagade vid Ramstad gård och ryttlade över fältet där. Så vackert! Vid Lövängsborgsplattformen stannade och fikade vi. En fjällvråk ryttlade även där bortåt kyrkan.
Vi körde bort och vände vid Berzeliusgården. Nu kom det förvarnade snöblasket. I 90 gr kurvan på återvägen satt ännu en varfågel.


Foto: Ingemar Ander

Vid Kvarnstugan såg vi en ormvråk. Nästa stopp blev vid naturrummet vid Glänås. Vi gick upp på mellersta plattformen och tittade ut över sjön. Vi kunde räkna in 9 havsörnar. Isen låg över hela ytan och i enstaka vakar fanns tusentalet svanar. Örnarna satt intill och tittade på eventuella offer.
Regnet avtog lite och vi gick en sväng på spången i vassen med hopp om någon skäggmes. De har ju minskat rejält och det blev ingen obs.
Avslutade utflykten på Centralconditoriet i Väderstad med goda bullar och kakor och vilka mackor!
Antecknat av Gunilla


Foto: Ingemar AnderDaglediga  191119 Tokorp och Rådsla


Foto: Gunilla W

För att vara november 2019 var det för en gångs skull hyfsat väder. Vi blev 22 personer som åkte upp till Tokorps naturreservat. Där började vi med att gå en runda och lyssna efter nötkråka. Ganska snart hörde vi en nötskrika och kunde jämföra läte mot nötkråka på mobilen. Det var gott om hasselbuskar men tyvärr ingen nötkråka. Området är kuperat och vackert och rekommenderas. Det är lättast att höra nötkråkor här tidigare på hösten, men de kan höras och ses hela året. En flock på drygt tio stjärtmesar roade oss och en liten gärdsmyg, som pilade runt i en rishög.
Vi fortsatte sedan mot Rådsla, men stannade först vid jägarnas grillplats där vi fått lov att grilla. Medan 50 talet korvar låg på grillgallret, studerade vi mossor och plockade trattkantareller. Svante berättade om vargarna, som haft sina valpar på Tokåsen intill oss och jägarnas bekymmer vid jakt. De flesta av oss verkade ändå vara vargkramare.


Varg från reviret - okänd fotograf

Åkte vidare mot Rådsla. Halvvägs dit såg Lena en tjädertupp och vi stannade och gick in en bit i skogen med hopp om att få se den, men den hade hunnit springa undan.
Vid Rådsla parkerade vi vid bommen och gick vidare. Under helgens kommunrally hade en lappuggla setts här och det var den vi så klart var intresserade av. Vi gick på bred front in i skogen för att försöka se den. Vi letade noga men den att tydligen flyttat på sig. Istället såg Micke ännu en tjädertupp och så såg och hörde vi mindre korsnäbbar och lite olika mesar.
Det började nu regna och vi åkte hemåt efter en härlig novemberdag i vargens och lodjurets rike.
Antecknat av
Gunilla


Foto: Nils Petter Gregersen


 


Daglediga 191105

Vi samlades vid Nybroparkeringen (21 st) för att gå ut till Stora tornet. En blå kärrhök sågs av de som var först på plats. Nils-Åke hann se en stenfalk som drog förbi och skrämde bort hundratalet starar.
Maden var slåttrad så det var enkelt att gå ut och inte alls så blött som befarat. Solen sken från molnfri himmel men en snål NV låg på och det var runt nollan.
Vi tittade bort mot Berg och såg 7 ägretter fortfarande kvar. Mängder av vigg låg på sjön. Annars tämligen tomt på småfågel. Vi gick då ända ut på Röudden där Lennart upptäckte ett antal snösparvar. Vi gick närmare och kunde räkna in 12 st och såg dem fint.


Foto: Nils-Petter Gregersen

Flera pilfinkar rörde sig i flock och Nils-Åke såg även en sävsparv. Dessutom skrämde vi upp en dvärgbeckasin och bestämde oss för att få upp den igen. Vi gick på bred front mot nedslagsplatsen och när den lyfte hann de flesta få en glimt.
Tillbaka vid tornet fikade vi i lä och i solen och det var faktiskt riktigt njutbart. En tornfalk ryttlade ganska nära.
På vägen tillbaka sågs flera steglitser inne bland de få kvarvarande tistelsnåren.
Vi stannade även en halvtimme uppe på plattformen. Där såg vi gräs, snatter, stjärt, brun och bläsänder, salskrake, storskrake, skäggdopping, knöl och sångsvan, knipa, kricka och en fjällvråk på håll.
Dagens skratt blev de vita ägretterna med sina grå ungar!
Antecknat av Gunilla


Foto: Svante Söderström


Onsdag 30 oktober

Strålande väder under denna extra påkallade utflykt. Start vid Sättuna där vi gick ut till plattformen och skådade en timme. I viken kunde vi titta på gräs-, bläs-, stjärt-, sked-, snatterand, kricka, salskrake, vigg, knipa och skäggdopping. Vid Pålstorp och Berg gick ägretter i vasskanten, minst ett tiotal. Mats upptäckte en blåhök på en stolpe och intill en ormvråk. Höken paraderade sedan nedanför oss, otroligt vacker som alltid. Vi kunde då också se att det var en 1k fågel.
Många ville nu vidare till Snavudden och utlovade tallbitar. Tyvärr verkade det som att de hade dragit vidare i det fina sträckvädret. Vi fikade istället vid vägkanten med utsikt mot Linköping på andra sidan Roxen.
Trots att tallbitarna inte hittades var de flesta nöjda med dagen och vi åkte hemåt.

Antecknat av Gunilla


Daglediga 191008 Häradskär


Foto: Svante Söderström

Vi blev hela 23 personer som åkte ut till Häradskär. Flera var här för första gången och det blev en kort introduktion. Vi började skådningen vid Bunkerberget. Där satt även Torbjörn Blixt och Johan Molin från ringmärkargänget och hjälpte oss med artbestämningar. Det var väl ingen höjdardag med sträck men vi såg flockar av svärtor och sjöorrar dock enbart en ejderflock. Dessutom några storskrakar, en småskrake, smålom, ett fåtal änder förutom hundratalet gräsänder. Tre havsörnar sågs utåt Flatlogen och en tobisgrissla i vinterdräkt låg på vattnet ganska långt ut. Efter ett par timmar med havsskådning visade Kjell Karlsson oss ringmärkningen på ett föredömligt och intressant sätt.
Vi fick veta en hel del om Häradsärprojektet (se för övrigt FB sidan, där även observerade arter listas). Kjell visade även upp en kungsfågel och en blåmes och berättade att endast 75 % av ungfåglar överlever första året.


Foto: Svante Söderström


De flesta i gruppen följde nu med på en vandring runt ön. Även på småfågelsidan var det tomt. Det brukar pipa i varje buske av kungsfåglar men inte ens de var talrika. Vi lyssnade efter och spelade tajgasångare men den lös med sin frånvaro.
Det blev lunchfika och paus vid fyrbyn. En stor svart huggorm låg mycket nära och lät sig fotograferas.


Foto: Svante Söderström


Efteråt gick vi en tur på Stångskär. Det roligaste under dagen var nog att se alla sädesärlor och ängspiplärkor som hade samlats för att våga ta klivet ut över havet. Eftermiddagssträcken tog sig lite också.
Vid tretiden kom Tommy och hämtade oss efter en ändå som alltid vacker och skön dag på skäret i goda fågelvänners sällskap.
Antecknat av Gunilla WFoto: Svante Söderström

Daglediga Roxen 191001


Foto: Nils Petter Gregersen

Härlig solig höstdag om än lite blåsigt. Vi samlades vid Nybro plattform. 7 vita ägretter ståtade där ute. Ett par tusen grågäss låg på vattnet. 40 talet kärrsnäppor sågs vid gamla tornet och några större strandpipare. Vi blev ca 20 skådare som trivdes.
Efter ett par timmar flyttade vi oss till Sättuna. De sju ägretterna hade flyttats sig hit och gick nära i strandkanten. Ute på torrbotten satt en ung pilgrimsfalk som ibland roade oss med sina pilsnabba jakter.


Foto: Nils Petter Gregersen

Svante ropade ut en blå kärrhök som flög nära oss, det var en ung blå kärrhök. Mycket vacker i sin brunspräckliga dräkt.
I viken simmade en årsunge av svarthakedopping.
Efter en timmes skådning var vi nöjda för denna gång.
Antecknat av
Gunilla WetterlingFoto: Nils Petter GregersenDaglediga 190918 Rökinge

Vi samlades kl 10 vid Håckla gård och gick upp på gravhöjden där. På vägen dit såg vi en sparvhök. Två hästar gick i hagen men de besvärade oss inte. Vädret var idag perfekt, soligt rel svag vind och efter gårdagens regn förväntade vi oss lite sträck.
Ganska snart upptäcktes en stor skruv på 15 ormvråkar mot söder. Lite senare en mindre mot öster på 8 ormvråkar. Hela tiden sträckte fler och även en del stationära sågs. Vi fikade uppe på höjdkanten när Ingemar ropade ut en falk. I ett dött träd nära satt en mindre falk, mobbad av två kråkor. Det blev lite diskussioner men efter studier av fotobilder var det en ung lärkfalk.


Foto: Nils Petter Gregersen


Även tornfalkar, en havsörn, möjligen en bivråk och en fjällvråk sågs.
Vid 12- tiden bröt vi efter en trevlig och givande förmiddag med fint vråksträck.
Platsen är en utmärkt lokal för rovfågelsträck!
Antecknat av Gunilla
Foto: Svante Söderström
Daglediga 3 september

Många (22) pigga skådare samlades kl 7 på morgonen vid stora ladan vid nedfarten mot jordhanteringen vid Säby. Idag skulle det bli blåhake. Vi gick ovanpå vallen mot Stångåmynningen. Stundtals i högt vått gräs. Hörde någon enstaka lövsångare och rödhake men den blå verkade ha gått upp i det blå. Väl borta vid jolleklubben fikade vi och tittade på Roxens många skarvar. Gick tillbaka nere på fälten där det var lättare gå. Fortfarande dåligt med fågel. Hörde möjligen svarthätta och ärtsångare. Många åkte sedan vidare och fick utdelning med ung aftonfalk vid Sättuna plattformen.
Gunilla

Nytt nummer av Rödspoven

Nu finns det senaste numret av Rödspoven att läsa på hemsidan.
Daglediga 190820


Myrspov. Foto  Rüde Kasche

Så var det dags för den numera årliga Visingsöturen. Rudiger Kasche väntade på oss vid kyrkan. Vi åkte först söderut förbi ett mycket naturtroget storkbo. Kanske hade Rüde snickrat den. Vem vet?
Vidare mot väster genom en bokskog där en ormvråk skymtade till och sedan ännu en samt en juvenil brun kärrhök.
Första stopp vid en hällkista, dvs en gammal gruppgrav. Rüde berättade lite om arkeologin.
På fågelfronten var det tråkigt att höra att läget var som senast, dvs att inga storspovar, strandskator eller tofsvipor lyckats med sin häckning. Man tar första ensilaget numera så tidigt att ängshäckande fåglars ungar inte hunnit bli flygga.
Vi spanade ut över vattenytan och såg en stor flock skäggdoppingar. Inte idag men annars kan här sträcka sjöorre, ejder, svärta m fl havsfåglar.


Foto: Svante Söderström
 
Vände mot norr och Erstadkärret där vi skådade i en timme. Gott om vadare. Gunnar upptäckte fem otroligt vackra myrspovar. Tre adulta fortfarande i röd sommardräkt. Övriga arter av vadare vi såg var rödbena, grönbena, brushane, kustsnäppa, kärrsnäppa, drillsnäppa, svartsnäppa och gluttsnäppa. Gott om vitkindade gäss och kanadagäss. Se för övrigt artportalen!
När vi sett oss mätta gick vi en promenad ut till norra udden. En storspov lyfte drillande och flera drillsnäppor stod på stenarna vid stranden.
Vi avslutade med lunch i färjeläget, tackade Rüde och färjade hemåt efter en givande dag på Öa. I minnet kvarstår de vackra myrspovarna och alla roliga kommentarer i gänget.
Tack alla för en härlig dag!
GunillaFoto: Svante Söderström

Dagledigas Mallorcaresa


Styltlöpare. Foto Nils Petter Gregersen

Nedan kan du ladda ner rapporter från Dagledigas jubileumsresa till Mallorca i maj 2019.

De dagliga rapporterna är skrivna av olika personer och sammanställda av Nils Petter Gregersen.


- Reserapport (pdf, Word)
- Deltagarlista (pdf, Word)
- Krysslista (pdf, Excel)
- Fågellokaler (pdf, Excel)
Daglediga 190604 Nattsångartur

Vi blev ett 25 tal personer som vid 21:30 åkte till bron över Kapellån. Där gick vi norrut efter ån. Det var påfallande tyst. En näktergal slog några avmatta drillar. En vaktel kunde höras svagt långt åt NV. Däremot hördes varken gräshoppsångare eller kärrsångare, som varit så aktiva där? Vi gav upp och åkte till bron över Lillån. Direkt hördes flera gräshoppsångare. Det var fortfarande inte nermörkt så efter lite spaning upptäcktes en ganska nära. Även vaktel hördes här.


Foto: Pixabay

Vidare till Ledbergs däck, där vi åkte ner, och hörde en vaktel nu på nära håll. Alla hörde den bra. Den kornknarr som tidigare varit här verkade ha flyttat sig. Vi gjorde då en chansning att åka till Kaga kyrka och där fick vi napp. Med hjälp av parabol kunde även alla höra den.
Klockan närmade sig midnatt och de flesta valde nattsömnen. Vi blev dock åtta som ville lyssna på nattskärra. Två bilar fylldes och vi åkte till Ormstensmossen norr om Roxen. När vi steg ut bilarna spelade nattskärrorna för fullt. Vi hörde tre varav en mycket nära. Det blev nog kvällens största upplevelse.
Nu återstår bara en Tinnerövandring innan vi ses på Visingsö i augusti. Höstprogrammet ligger på hemsidan.

Härlig sommar önskar
GunillaDaglediga hösten 2019

Dagledigas program för hösten 2019 finns nu på hemsidan.Häradskär 27-28 maj


Foto: Svante Söderström

En mindre grupp besökte skäret och vi kunde breda ut oss. Gott om ejder, svärta och tordmule. Labbar jagade utåt småkobbarna där även ett par silltrutar hade bo, skärpiplärka sjöng och flera ihärdiga rosenfinkar och härmsångare.


Foto: Svante Söderström

Ett par svarthakedoppingar häckade inne i en vindskyddad vik. Göktyta fick vi på närhåll. Två par svärtor låg även nära nedanför fyrbyn i viken. Mycket vackra!
Lite regnigt och dimmigt första dagen men fint på tisdagen.
Totalt noterades 65 arter.

GunillaFoto: Svante Söderström


 


Daglediga 190524


Foto: Svante Söderström

Utflykterna duggar tätt. Idag åkte vi 14 personer till Nyköping där Arne Andersson tog emot. Vi startade morgonen med Marsäng, en vacker strandäng vid havet. Solen sken och värmen spred sig i takt med trädgårdssångare och törnsångare. Vi gick ner mot en vik med vitfågel inklusive två skräntärnor. Flera vitkindade gäss gick och betade men vi blev tvungna skrämma upp dem när vi närmade oss nästa vik. Där simmade ett par svarthakedoppingar. Vackra vyer!
Åkte sedan till Isakslund där en ringand rapporterats. Trots hjälp av en lokal skådare som bodde där såg vi ingen ringand bland alla viggar. Den lär ligga i par med en vigghona. Vi fick till sist ge upp. Två mindre strandpipare spelflög över oss.
Vi hade nu tänkt åka till Strandstugeviken, men vi träffade Esbjörn Dahl, som precis varit där med magert resultat, därför föreslog Arne Långsjön. Det visade sig vara ett utmärkt val. Långsjön var en nyanlagd våtmark med ett nytt fågeltorn och där var det gott om fågel. Det första vi möttes av var en adult havsörn på jakt.
Bland änder och svan hade vi rödbena och enkelbeckasin. En kärrhökshona jagade över vattnet. Uppe från tornet ropade plötsligt Esbjörn och Ulf upphetsat. Här är ju ringanden! Alla fick en fantastisk närobs på denna viggliknande fågel. En raritet, andra fyndet i Södermanland.
En yngre havsörn kom insvepande, attackerad av en annan rovfågel. Om det var ormvråk eller brun kärrhökshona blev inte helt klarlagt. Ingemar fotade och bilderna avslöjade sedan att det var en ormvråk. När vi skulle gå passerade ytterligare en rovfågel, troligen en bivråk.


Foto: Ingemar Ander


Vi tog sedan en kortare avstickare till havet där vi åt vår matsäck med fri horisont mot havet. Såg ejdrar, småskrake, tärnor och de allestädes närvarande skarvarna men inget uppseendeväckande.
Skildes därefter åt och Arne fick en eloge för en fint upplagd runda i trakten.
Alla verkade mycket nöjda med dagen!
Antecknat av GunillaFoto: Svante Söderström
Daglediga 190521


Foto: Svante Söderström

Dagens utflykt stod till Vesterby golfbana. Vi var 25 personer som samlades och gick först mot Stångån. Vid bron sjöng en härmsångare. Ingmar hade rekat i vintras och visade svårhittad stig mot tornet vid Sjögesättersviken. Vi gick en väg västerut och efter ca 1 km svängde vi av åt vänster mitt emellan två stora stenblock.
Efter vägen hörde vi flera sångare, löv-, törn-, trädgårds-, grönsångare och svarthätta. Vidare trädpiplärka och gärdsmyg. En rödvingetrast flög undan.
Rörsångare sjöng vid sjön och en rördrom överraskade med sitt tutande. Ett par skäggdoppingar låg i sjön, en trana flög över och en brun kärrhökshane jagade över vassen.
Gick tillbaka efter stranden på en stig som var mer eller mindre igenväxt. Fikade vid vacker rastplats.
Tillbaka på bron blev vi vittne till ett märkligt beteende. Ett par storskrake sam förbi en annan hona med många ungar. Honan i paret sam rakt mot storskrakmamman och svalde snabbt en unge och simmade sedan lugnt tillbaka till hanen. Skrakmamman hade inte en chans försvara alla ungarna, trots ett tappert försök.
Vid bron sjöng även en rödvingetrast på håll.
Vid golfbanan tog vi ytterligare en runda i skogen och ner mot Lilla Rängen. Det blev en mycket vacker promenad med doftande liljekonvaljer och påfallande många sjungande svartvita flugsnappare.
Lunchen väntade nu uppe i huvudbyggnaden. Valet stod emellan raggmunk eller rödspätta med remouladsås.
Efter glatt samspråk och god mat åkte vi hemåt i den fantastisk vackra försommar naturen.
GunillaFoto: Svante Söderström


Daglediga 190507

Tyvärr verkade det finnas osäkerhet om dagens skådning enligt programmet. Å andra sidan hade det inte gått ut något meddelande om att det skulle vara någon ändring i programmet.

Nu blev vi bara två, men vi fick en fantastiskt bra dag. Eftersom praktejdern fanns kvar vid Skenäs, enligt en morgonrapport, spolade vi Leonardsberg och Herrebro till förmån för Vikbolandet.

Vid färjeläget Skenäs träffade vi Sofie Hellman och Leif Jern vilka hade praktejdern i sina tuber. Bra start på dagen. Vi fick även en del andra arter bl a lärkfalk.

Därefter hakade vi på Sofie och Leif till Mauritsberg och följde sedan med dem resten av dagen. Här kan jag passa på att tack dessa för en förnämlig och sakkunnig guidning. Det var lite kyligt i vinden men vad gör det när det är bra skådning. Arter här blev bl a silvertärna, alfågel, småskrake, svarthakedopping och sjöorre.

Efter Mauritsberg åkte vid till Svensksundsviken. Efter fika på parkering gick vi till tornet. Mycket fågelsång på vägen dit ex svarthätta. Mest uppskattad blev skräntärnan, men även rödbena och stenskvätta. Vid ett tillfälle fick jag in 4 havsörnar samtidigt i tuben.

Dagens sista stopp blev vid Beteby våtmarker. Tyvärr missade vi skäggmesen som varit synlig tidigare på morgonen. Men bl a mosnäppa, sävsparv, sävsångare och buskskvätta var helt ok.
Totalt fick Jonathan och jag närmare 60 arter.

Arne Larsson


Daglediga 190408


Foto: Svante Söderström


Vi (15 skådare) besökte först LFK tornet, där vi spanade efter den amerikanska krickan, men den var inte på plats. Däremot hade vi vanliga krickor, sångsvanar, bläsgäss, bläsand mm En tornfalk kom överflygande och skrämde ut alla krickorna på sjön.
Fortsatte vid Kungsbro. Vägen ner var spärrad med bom men vi lyfte upp den och parkerade som vanligt vid naturreservatets p-plats. Det är så man ska göra enligt Länsstyrelsen hörde jag. Dålig lösning!

Det första vi såg vid tornet var en blåhöks hona. Den paraderade framför tornet flera gånger i solen. Mycket vackert! En skogssnäppa flög skrämd upp. En häger stod fint i kanten och många skäggdoppingar låg ute på vattnet.

Nordanvinden blåste snålt, så vi fikade bakom en av sjöbodarna.
Åkte vidare till Ljungsjön. I Ljungsbro såg Arne Larsson m. fl en turkduva på vägen. Vi körde ner vid Solkraft och gick upp på fördämningsvallen och skådade ut över sjön. Ca 170 svanar låg där, lite förvånande. Även ett par salskrakar.
 
Avslutade vid västra delen av Ljungsjön men där var det tomt.
Trots den isande nordanvinden var det en fin och trivsam dag med blåhöken som bästa skönhetsupplevelse!

Antecknat av Gunilla

 


Foto: Svante Söderström


 


Daglediga 190319


Foto: Ingemar Ander


30-talet skådare samlades vid Kärna mosse denna vackra vårmorgon. Bofinkar sjöng överallt. Vi hörde blåmesar, domherrar, stenknäck och större hackspett. Gunnar upptäckte även en mindre som vi försökte locka fram men den var svårflörtad. Fler fick ändå se en skymt av den och så hördes vårlätet på håll. Ett annat läte förbryllade oss under tiden.
Vi gick vidare ut på själva mossen. Ett besök dit i början av juli när orkidéerna blommar rekommenderas! Ingemar m fl hörde svartmes och tofsmes där ute och vi lockade fram dem och de flesta såg och hörde dem. Ingemar fick fina foton.


Foto: Ingemar Ander

Dessutom hördes lätet igen nu närmare. Gissningsvis ett varningsläte från rovfågel. Vi var lite osäkra på vilken men förmodade duvhök. Ingemar gick senare tillbaka och fick syn på just en duvhök!
Vi vände och gick till baka i vänstervarv. Arne ropade till och där satt plötsligt en mindre hackspett i en tall med sin röda hjässa. Gunilla hörde längre fram lock av trädkrypare och spelade sången och plötsligt hade vi flera sjungande runt oss. De har en fin liten sång ramsa! Nu hördes även trumning från den mindre hacken på håll. Frågan blev hur många sekunder? Enades om 2 sek och i alla fall dubbelt så länge som den större och mer ettrigt.
Närmare parkeringen i kärret hade vi även en skönsjungande gärdsmyg som kort visade upp sig. Fikade när vi var tillbaka. Kärna mosse är ett fågelrikt, trevligt och varierat område nära staden.

De flesta ville skåda mer i det vackra vädret och några stannade kvar i mossen medan vi andra åkte till Härnaviken. Där gick vi ända ut till strandkanten och skådade i nästan en timme. Ängspiplärkor över maden och Lars fick fint in en i tuben. Vi såg gäss: vitkindade, kanada, grå och bläs. Storskrake och salskrake, krickor, skäggdopping, gräs-, bläsand, vigg, knipa. Gott om tofsvipor.
Vackra vyer och härlig dag.
Gunilla Wetterling

Daglediga 190305


Foto: Gunilla


Förfärligt väder! Snö, blåsigt och kallt! Vi var ändå 17 härdiga skådare som samlades vid Nybro. Vi gick ut till plattformen och där uppe blåste det rejält. Inga fåglar att tala om. Av de tusentals gäss som legat här, kom bara en kacklande grågås blåsande förbi. I Härnaviken stod ett 50-tal vipor på isen, storskrakar, en och annan knipa och salskrake såg vi också.
Vi gick ut i motvinden till stora tornet för att om möjligt hitta några snösparvar. Fyra lärkor flög upp och några vinterhämplingar. Annars tomt! Halvvägs ute hade vatten spolats in så det blev problem att ta sig fram en liten sträcka. Ute vid tornet kunde vi ändå hitta lite lä och det gick att gå in i tornet. Fikade och letade fågel bort mot Ekängen. Det låg gott om vigg där. Såg också två havsörnar. Kustkänsla!
Visst är det häftigt att känna vädrets makter men skönast att sedan åka hem till värmen.

Antecknat av Gunilla


Daglediga 190219
Gråtrist väder idag och blåsigt när vi samlades c:a 30 skådare vid Ås gård, Västerlösa. På tapeten stod Kungsörnssafari och det var friskt lovat. Men det dröjde inte länge förrän Margareta undrade; vad är det som sitter där. Jovisst var det en örn. Jag ropade ut den, men naturligtvis lyfte den just då. Min känsla var ändå kungsörn och på Johans beskrivning hade den vita band på vingarna och andra kännetecken för kungsörn. Tyvärr var det väl bara fyra som såg den.
Ingemar ropade sedan ut en annan örn, också den väldigt långt bort, en havsörn.
En regnskur närmade sig och vi åkte till Alkarps röda lada. Röda gladan som Arne skämtade. Ja, här brukar vi se glador och de har börjat anlända, men vi såg ingen idag. Däremot hade vi ett par sjungande sånglärkor över oss när vi fikade. Det blev riktig vårkänsla!
Vi fortsatte sedan till s.k. kungsörnskurvan, men ingen örn på plats. Vidare till Nederlösabadet, där en havsörn seglade iväg relativt nära.
Vi stationerade oss på kullen ovanför badet och skådade där en timme. Lars och Ingemar såg en pilgrimsfalk, som snabbt pilade iväg över ån. En fjällvråk syntes över Isberget, men inte mycket annat.
Det roligaste var två rävar som Johan o Margareta upptäckt. De parade sig ute på ett fält och hängde sedan fast i varandra ett bra tag. Tror ingen sett detta förr.
På hemvägen stannade vi igen vid Ås, men nu hade det börjat blåsa rejält och tubstativen darrade. Vi packade ihop och tackade för dagen och åkte hemåt.

Antecknat av Gunilla


Daglediga 190205


Foto: Pixabay

Samling (20 pers) vid matningen vid Smedstad. Mycket fin matning med stor variation av arter. Såg bl a domherre, stenknäck, större hack, talgoxe, blåmes, entita, nötväcka, pilfink, gulsparv, bofink, rödhake och koltrast. Lyssnade på stenknäckens tsick och domherrens fina sång.
Åkte sedan vidare till Gärstad och letade vittrut men den var tyvärr inte på plats. Däremot såg vi en förmodad kaspisk trut; snipigt vitt huvud, smal rak näbb, långa smala ben. En trutspecialist fanns tyvärr inte på plats och det var snöblandat regn med tonvikt på regn.
Tog en sväng förbi norra dammarna med gott om steglitser och gråsiskor. Letade snösparv och vinterhämpling men såg inga och vädret inbjöd inte till längre spaning.
Inte heller läge för fika så den brann inne. Det var definitivt inte populärt.

Gunilla


Daglediga 190122

Idag var det rekordstort deltagande. Närmare 40 personer som samlades vid Snöbryggan. En kungsfiskare satt på sin vanliga plats alldeles till vänster om reningsutloppet. Tyvärr flög den uppströms strax så alla han inte få se den. I den inre bassängen simmade två rörhönor förbi. För övrigt mest gräsänder, ett par viggar och flera exotiska gråhägrar.
Vi gick sedan ner till E4:a bron för att se om snatteranden och bläsanden var kvar men det var bara gräsänder där. Inga såg förmodligen en smådopping som snabbt dök och försvann in i strandkanten. Några hann också se en varfågel innan den flög iväg bortåt Roxen.
Fikat vid Snöbryggan väntade. Kungsfiskaren var nu tillbaka och alla hade turen att få se denna juvel. Ny art för många och dagen var räddad.Foto: Nils Petter Gregersen


De flesta hängde sedan på Björns matningen vid Kallerstad. Det är ju invasion av gråsiskor i vinter och vi såg dem i alla nyanser av rosa.
Minst fyra bofinkar hoppade på marken, men bergfinken syntes inte till tyvärr. En entita satt på matningen och många undrade hur den skiljer sig från talltitan. Locklätet hiitzia är ju lättaste skillnaden, men den här var ju tyst. Entitan är karaktärsfågel i gamla trädgårdar. Talltitan en skogsfågel. Utseendemässigt har talltitan en tjurnacke och är mer bruntonad och har bredare haklapp.

/Nils Petter Gregersen


Nytt nummer av Rödspoven

Nu finns senaste numret av Rödspoven, nr 1 2019, att läsa på hemsidan.


Daglediga 190108

Årets första utflykt gick till Vallaskogen och Valla villastad. I skogen var det ganska få fåglar. De flesta verkar cirkulera runt matningarna i villaträdgårdarna.
Vi fikade först vid Gamla Linköping med ett par trädkrypare intill. Gick sedan ner till villorna och det första vi såg där var ett par turkduvor. De satt i en trädgård och vi fick hjälpa till med en tung transport in i huset mot att kunna gå nära och fota de vackra duvorna. Alla nöjda!
De vanliga mesarna sågs vid matningarna inklusive en flock gråsiskor. Dessutom såg vi ytterligare en turkduva och i toppen av en björk även en ringduva. Totalt kom vi upp i ca 20 arter.
Vi hann precis tillbaka till Karleplan när det väntade snöblasket kom.

Gunilla WetterlingFoto: Mats WennerHemsidan 2018

Här kan du hitta bilder och aktiviteter från hemsidan för 2018.


  Senaste
obsarna

(Datumsorterat)Linköping
(Artportalen)

Östergötland
(Artportalen)Kommande aktiviteter
LÄS MER OM AKTIVITETER UNDER "AKTIVITETER" OCH "DAGLEDIGA" I VÄNSTERSPALTEN!