Välkommen
till Linköpings fågelklubb!

 

 

 


Daglediga 201215 Snöbryggan och NykvarnFoto: Svante Söderström


Vi blev 15 skådare som samlades på Snöbryggan på morgonen. Det dröjde inte länge förrän Gunnar B ropade ut en grann kungsfiskare. Den flög strax över ån och var sedan mer svårsedd. Vi fortsatte uppströms till Tekniska Verken. Där letade vi efter forsärla och det var Gunnar som hittade även den. Tyvärr flög den strax mot Snöbryggan. En gärdsmyg smög runt som en mus i vassarna nedanför oss och lät höra sin vackra sång i grådiset.


Foto: Boris Gustafson


Vi gick sedan tillbaka till det nya fiskomlöpet. Strömstaren i sin prästkappa, födosökte i stenkanten och var tämligen orädd. När alla fotat klart fortsatte vi in i Nykvarnsparken.
Hittills hade allt gått som smort, alla utlovade arter var sedda och nu var det bara svart rödstjärt kvar.
Vi letade förgäves inne på gården och på taken vid Värmeverket. Rolf ville höra dess sång och när jag spelade upp den tyckte Nils-Åke höra ett svar. Jag spelade igen och vi spanade inåt och ta mig tusan där kom den som ett svart streck tätt över marken och in bakom en container. Vi såg den på marken där och sedan satte den sig i ett träd bakom oss. Det var en hane men strax kom även honan. Hanen hade två tydliga vita fläckar på ryggsidan. De flög runt ett tag innan de försvann in igen bland allt bråte. Alla fick se dem och det var livskryss för 7 av oss. Riktigt kul!
Vi gick tillbaka till Snöbryggan och fikade. En rörhöna simmade förbi under bron men ingen kungsfiskare syntes till.
Alla tackade mig för det gångna året och Berit höll ett fint litet tal som gladde mig och så önskade vi varandra God Jul!
Gunilla WFoto: Gunilla Wetterling
Daglediga 201202 VästerlösaFoto: Gunilla Wetterling

Vid 10-tiden samlades vi uppe på åsen vid Ås gård Västerlösa. Vi hoppades ju på kungsörn i den vanliga dungen. Tyvärr sågs ingen men däremot två adulta havsörnar i alarna vid Svartån. En tornfalk ryttlade långt borta, men annars var det tunnsått med rovfåglar. Ett antal sångsvanar och en del gäss betade på fälten nedanför. Det mest uppseendeväckande var ett besök av ett hängbukssvin, som nyfiket spanade in oss.
Efter en timme åkte vi till Nederlösa badet. En falk flög efter vägen mot Nederlösa gård. En pilgrimsfalk eller en tornfalk? Det lyckades vi inte reda ut. Vid badet satt två ormvråkar i ett träd.
Vi ville sedan gärna se fjällvråk och körde mot Helleberga. I sjön mitt emot badet såg vi en stripgås. Vid Helleberga var det tomt på fåglar och vi avbröt för dagen.Foto: Roland Betnér


När vi senare tittade på bilder av stripgås hade den inga stripor och ryggen var påfallande mörk. Jag skickade Rolands bild till expertisen och fick svaret hybrid med kanadagås.
Gunilla W

Foto: Gunilla Wetterling
 


Daglediga 201117 Malmslätt

Äntligen lite sol när vi samlades vid Hellgrenshagen idrottsplats i Malmslätt. Vi blev 16 skådare som tog röda spåret i skogen. Vi gick utspridda och det kändes lätt att hålla Coronaavståndet.
Strax kom vi rakt in i ett meståg med blåmes, kungsfågel, svartmes, trädkrypare och nötväcka. Spelade svartmesens sång och fick genast svar från några stycken. Novembervärmen har väl lockat fram revirbeteende redan. Ur led är tiden.
På en stubbe växte en svamp som Magnus bestämde till luktticka. Den luktade väldigt faktiskt väldigt speciellt av bl.a. anis.
Vi traskade vidare i gammelskogen med höga granar och tallar. När vi närmade oss bebyggelsen och fågelmatningar blev det mer rörelser och kvitter i skogen och vi kunde notera fler arter. Roligast var när vi hörde kungsfågel och spelade upp sången. Vi hade strax tiotalet kungsfåglar över huvudet.
Fikade vid en rastplats i skogen med en dagisgrupp intill. En duvhök passerade snabbt över trädtopparna.
Efter två timmars promenad var vi tillbaka vid idrottsplatsen.
Det är en trevlig skog att vandra i med flera fina stigar och markerade spår. Skogen ligger nära Kärna mosse och en promenad i båda områdena är en lagom halvdags utflykt; framförallt rekommenderar jag en tur till våren när den kalkrika marken är täckt av blåsippor.
Arter vi såg: talgoxe, blåmes, svartmes, kungsfågel, nötväcka, trädkrypare, domherre, skata, större hackspett, koltrast, duvhök m fl

Antecknat av GunillaDaglediga 201103 RådslaFoto: Catharina Ekman


Många hade letat sig ut till Rådsla. Vi var 25 personer, som samlades vid 9 tiden. Först gick vi ut på den lilla mossen intill, där lappugglan brukar jaga. Roland visslade i järppipan, en vass vissling, som även ugglan blir nyfiken på. Ingen uggla syntes till, utan istället dök flera nyfikna svartmesar upp.
Därefter gick vi en rundvandring på drygt 3 km mot nordväst efter vägarna. Lyssnade lite då och då och noterade större hackspett, kungsfågel, tofsmes, talgoxe och blåmes. Vi gjorde en avstickare på bred front in i skogen där det var hällmark i hopp om att se tjäder. Resultatet blev istället tratt- och vanlig kantarell.


Foto: Svante Söderström


Förra veckan hade spårare från länsstyrelsen noterat vargspillning efter vägarna och det dröjde inte länge förrän vi också hittade en spillning och senare tre till. Vi såg rester från hår, benbitar och en bit av en klöv. Efter att ha skickat bilder till experter fick vi svaret att det till 99,99 % härrörde från varg.
Vi fikade vid en grillplats och efter två timmar var vi tillbaka vid bilarna.


Foto: Gunilla Wetterling

På hemvägen stannade halva sällskapet vid Härnaviken där vi gick ut på maderna ner till stranden med hopp att stöta någon jorduggla. Därav blev inte men däremot en dvärgbeckasin. En havsörn skrämde upp änderna på sjön och även en pilgrimsfalk kom farande i hög hastighet över viken. Panik i andlägret!
Antecknat av Gunilla W
Daglediga 201019 Nybro-RöuddenFoto: Svante Söderström


Planen för dagen var att se bronsibisen som gästat Svartåmynningen i två veckor, samt att gå ut på maderna och leta fjällflyttare. Läget är giftigt då det har snöat norröver och många nordliga arter har dragit söderut.
Vi blev ca 15 skådare som samlades ute på Nybroplattformen. Vi såg snart skymten av ibisen i strandkanten. Jag gick utåt och då flög den upp, så alla fick se den. Den slog sig ner närmare mig men vi valde sedan att gå ut på madern mot Röudden.
En sparvhök jagade steglitser vid plattformen och en dvärgbeckasin flög upp men det missades av de flesta.
Vi gick rakt ut till södra delen av Röudden. I Sättunaviken sågs en ägretthäger och en gråhäger. Stora flockar av skäggdoppingar rastade där och en mindre flock sothöns. Dessutom bläsänder och lite andra änder.
I sälgen satt grönfinkar, någon sävsparv, en ängspiplärka hördes och bland tistlarna sågs massor med steglitser.
Vi fikade i solen och lite lä vid bunkern och gick sedan mot revlarna för att leta snösparvar och stöta dvärgbeckasiner. Vid strandkanten spanade vi utåt. En större strandpipare gick på reveln men inga snösparvar. Plötsligt flög en dvärgbeckasin upp mitt inne bland alla, bara ett steg från Nils-Åke. Häftigt!

Vi stötte den en gång till och alla var nöjda för en fin obs!
Lite längre norrut på sandrevlarna träffade vi på snösparvarna, tre stycken! Vackra när de flög ut över blåsig sjö!


Foto: Birgitta Larsby


Vi tog oss tillbaka till plattformen, ibland bland knähöga tuvor . Borta vid bryggorna gick bronsibisen igen och där såg vi den väl innan den lyfte över huvudet på oss.
Samtidigt jagade en pilgrimsfalk änder alldeles utanför. Vilka skådespel!
Hoppas ibisen klarar sig från falken och kan flytta oskadd söderut när kylan kommer.
Vi avslutade efter en mycket fin dag i strålande sol.
Antecknat av GunillaFoto: Kerstin Wenner
Daglediga 201005 HäradskärFoto: Nils Petter Gregersen


Efter många turer blev vi till slut 8 som kom iväg till skäret.
Minst fem sparvhökar mötte oss i hamnen och väl uppe bland husen såg vi en honfärgad blå kärrhök. Den dök även upp lite då och då under dagen.
Vi började att kolla huggormar uppe vid stugorna. Svante lyfte upp en i sin kameraväska och bar bort den bakom huset. Den var tämligen slö.


Foto: Svante Söderström


Började skåda på Bunkerberget. Efter ett tag hade sträcken kommit igång. Flest gudingar och alfåglar. En stenfalk strök över berget och ut över havet. En tornfalk satt på spaning på en ledningstråd.
Vi tog en paus efter ett tag när det rullade in lite dimma, tack och lov bara kortvarigt. Därefter fortsatte vi havsskådandet vid fyren. Även här flest gudingar och alfåglar men vi såg också en svärta, prutgäss och vitkindade gäss.
Samlade ihop oss och gick sedan en runda på ön. I nästan varje buske satt en kungsfågel och även rödhakar var det gott om.


Foto: Svante Söderström


Flera dubbeltrastar rastade. Vid husen vid lotsplatsen satt en tajgasångare i ett körsbärsträd men tyvärr hann bara jag se en kort skymt av den. Vi gick vidare bortåt det sk tajgatorget, men där var det lugnt. Åter mot lotsutkiken och på berget strax innan flög en blå kärrhökshane upp.
Tillbaka vid fyrplatsen åt vi vår lunch och tog en kort vila. Årets sista sädesärlor vippade runt på taken. Tiden gick fort och vi hann med en dryg timme till vid Bunkerberget. Havsörnen satt högst uppe på Utterklabben och gjorde lite turer över havet.


Foto: Nils Petter GregersenLångt ut låg minst 700 gudingar och fler sträckte. En flock prutgäss kom nära och vi såg dem fint. I vattnet vilade ett par tordmular. En hel del fågel gick långt ut och var svårbestämda.
Vi hade ju bytt dag och vädret var fint, varmt och med laber vind. Vi njöt av de sköna vyerna och havsvidderna. Häradskär levererar alltid, både fåglar och minnen som etsar sig fast. Inte minst av alla söta kungsfåglar!
Antecknat av Gunilla

Fåglar: skäggdopping, storskarv, knölsvan, vitkindad gås, prutgås, gräsand, kricka, vigg, ejder, svärta, storskrake, alfågel, blå kärrhök, tornfalk, stenfalk, sparvhök, havsörn, fiskmås, gråtrut, havstrut, tordmule, större hackspett, sädesärla, gärdsmyg, rödhake, stenskvätta, dubbeltrast, taltrast, koltrast, tajgasångare, talgoxe, blåmes, trädkrypare, stare, kaja, kråka, skata, bofink, bergfink, grönfink, grönsiska och domherre.Foto: Nils Petter GregersenFoto: Svante SöderströmDaglediga 22 september. Knivinge och Lilla BergaFoto: Nils Petter Gregersen


Cirka 30 intresserade samlades vid Håckla gård och gick upp på höjden. Bara två hästar i hagen i år och de höll sig lugna och på avstånd. Däremot var inte markägaren road. Jag fick en utskällning efter noter. Han klagade på att det var alldeles för många bilar OM han mot min förmodan behövde köra ut någon maskin. Ingen bil stod i vägen! Det var för mycket folk på hans vackra marker och hundar som oroade djuren, dvs tre små hundar som hästarna inte brydde sig om och som inte var hans. Jag lät honom avreagera sig och lovade att ringa nästa år och fråga om tillstånd. Det är väl kört att vara där framöver ändå gissar jag.


Foto: Lena Lindeberg

I vilket fall som helst var det inte så gott om fågel, några fjällvråkar och ormvråkar och en brun kärrhök. Vi bestämde oss för att istället åka till Bergs backe i Klockrike och titta på kärrhökar.
Där möttes vi av tio rapphöns och rätt snart av en hane blåhök och senare sågs även ytterligare en till samt även ett par honfärgade. Mycket trevligt ställe att skåda på. Bröderna Berrys (medlemmar i LFK) mor som bor på gården Brickstad välkomnade oss också att parkera på deras gård om vi någon gång vill skåda där nere mot Svartån med bl a örnar på vintern. Det är skillnad på bönder o bönder.
Det bor många ekologiska odlare i trakten vilket kan förklara mängden rovfåglar. Dvs gott om mat.


Foto: Ingemar Ander

På hemvägen sågs röd glada och tornfalk.
Nils Petter Gregersen åkte tillbaka på kvällen och hade 12 blåhök, 2 brun kärrhök, 1 stäpphök, 1 stenfalk vid klöveråkern. Kvällen därpå även 10 röda glador.

/Antecknat av Gunilla Wetterling
Foto: Catharina Ekman

Daglediga 200908 Nybro och HärnavikenFoto: Nils Petter Gregersen


Efter förannonserat regn möttes vi först 9.30 vid Nybro parkeringen. 20 daglediga och nästan lika många bilar tyvärr. Det blev en timmes stopp vid sommarstugorna för där kunde vi stå med coronaavstånd. Gott om gäss så klart, som ibland skrämdes upp av en gammal havsörn. Även många ände; gräs-, snatter-, bläs-, stjärtand, krickor, skäggdopping, knipa. En liten smådopping alldeles intill var kul att se. Tre ägretter rörde sig i viken. Ett gäng på 50-talet kärrsnäppor drog runt bortåt LFK tornet.


Foto: Nils Petter Gregersen


Vi fortsatte ut till tornet och blev uppdaterade av unge duktige Johan Willner.
En 1k brun kärrhök flög nära. Fikade där och bestämde oss sedan för att åka bort till LFK tornet och se vad som fanns där i vadarväg. Hälften var nöjda och avslutade för dagen eller fortsatte skådandet på annan plats.


Foto: Nils Petter Gregersen


Parkerade vid Sjöviks blommor och gick ända ut till strandkanten. Mest kärror och större strandpipare. Några större vadare sågs längre bort och vi gick ända fram till bäcken för att se bättre. De större var 20-talet brushanar och en svartsnäppa. Även en liten småsnäppa stressade runt.


Foto: Nils Petter GregersenEfter en stund hade vi kärror och småsnäppan på njutavstånd. Trevlig avslutning på dagen!
Gunilla
Foto: Nils Petter Gregersen


Daglediga 200825 VisingsöFoto: Nils Petter Gregersen


Efter den tråkiga coronavåren startade vi höstens Daglediga utflykter med en resa till Visingsö. Vi blev 8 personer som samlades vid Brahekyrkan och la upp dagens program. Färden gick först söderut. Vi stannade strax vid den stora silvergranen och testade om tre personer nådde runt. Tre damer lyckades inte! I skogen tjattrade många gärdsmygar.


Foto: Svante Söderström

Nästa stopp blev vid mullbärsträden. Det var vita mullbär, som var mycket välsmakande. Gott om fåglar där också som kalasade på dem.


Foto: Gunilla Wetterling


Dagens första fika togs på Södra udden. En sparvhök svepte förbi jagandes backsvalor. Det visade sig att de hade sina bon i Näs borg mellan tak och stenvägg. Vi uppskattade dem till ca 30 st.
Fortsatte norrut efter västra stranden och gick ner till den vid Rökinge. En roskarl lyfte direkt men tyvärr hann bara Gunilla se den. De flesta tittade efter sex tranor, när de flög över till västgötasidan.


Foto: Nils Petter Gregersen


Klockan drog iväg och nu gällde Erstadtornet. Ett par hade förskansat sig där så vi gick aldrig upp utan höll oss på vägen nedanför.
Det var mycket gott om vadare så klart flest kärrsnäppor, ca 70 st. För övrigt större strandpipare, brushanar, enkelbeckasin, svartsnäppa, rödbena, grönbena, spovsnäppa och roskarl. Roskarlen som Gunborg upptäckte gjorde skäl för sitt engelska namn turnstone där den gick och vände på småstenar i hopp att finna någon godsak.
Även många vitkindade gäss och kanadagäss och hybrider dem emellan sågs, även som en hel del stjärtänder, bläsänder och ett par gravänder. På rovfågelsidan var det lite dåligt. Fikade i dikeskanten vid tornet. Tiden gick fort och vi var väl nöjda efter ett par timmar och körde tillbaka till hamnen. Där vandrade vi runt i Örtagården, tog en glass och glassade i solen. Vacker och trevlig plats. Catarina och Gunnar visade sig vara riktigt kunniga på växterna!
Nu återstod bara att köpa biljetter i hamnkontoret, men vi hittade inte det utan fick klart för oss att det låg i Gränna.
Det blev en skön sensommardag med perfekt väder och mycket trevligt umgänge!
GunillaFoto: Catharina Ekman
Daglediga 200317Foto: Pixabay


Trots Corona varning var vi 17 som samlades vid Sättunaviken. En ängspiplärka sågs på vägen ut och flera sånglärkor. Även gott om tofsvipor och hundratals starar. Plattformen var välbesökt då en svarthakad buskskvätta larmats igår. Tyvärr inte sedd idag. Vi fick tips var vi kunde se skedand, strandskata och vitkindad gås. En storspov flög också drillande upp.
Förutom olika gäss och gräsänder såg vi snatterand, bläsand och skäggdopping.
En flock vinterhämplingar kom och landade strax utanför oss tillsammans med sävsparvar och steglits. Plötsligt ropades en röd glada ut. Årets första i Linköping.
Vinden var hård och isande så efter en timme åkte vi till Sjöliden i Berg. Där var det lite skönare och vi fikade tillsammans med bofinkar och grönsiskor. Gick sedan en promenad i området och hade flera grönsiskor och bofinkar, grönfink, gärdsmyg, ringduva, fasan, fjällvråk mm. Ute på vattnet låg viggar, knipor och storskrakar. Vårlök och blåsippor blommade efter stigen i denna lilla naturpärla.
Glöm inte ta en vandring här senare när alla sångfåglar kommit!
Gunilla


Daglediga 200218 GässFoto: Svante Söderström


Vi samlades ett tjugotal vid Nybro kl 9.15. Efter en snabb genomgång av gåskaraktärer var vi beredda att ge oss ut på slätten på gåsupptäckarfärd. Yes!
Första stopp vid Vallbyslätten. Två tornfalkar och en ormvråk sågs efter vägen dessförinnan. Tusentals kanadagäss vid Vallby och enstaka grågäss. En havsörn på håll och en fjällvråk i ett träd. Trevligast var årets första sånglärka, som drillade när vi steg ur bilarna i den hårda blåsten och snålregnet. Ja våren är väl på gång ändå.
Vidare till Kärrsjö med fler kanadagäss och grågäss inklusive en grågås/kanada hybrid. Vi fortsatte sedan över slätten via Maspelösa till Brunneby där bläsgäss skådats igår. Till att börja med såg vi inga gåsflockar men Roland upptäckte på andra sidan 34:an en mindre flock med mest grågäss men i hitre kanten såg jag tre spetsbergsgäss. Jättekul! De måste ha kommit i natt. Bläsgässen såg vi inte.
Fikade utanför entrén i lä. Därefter åkte vi hemåt via Ljung och Kungsbro. Bara mindre flockar gäss och inga bläsgäss så vi avbröt för dagen. Ingemar och Gunnar åkte via Nybroparkeringen och hade tur för där gick 8 bläsgäss!
Trots halvdåligt väder hade vi tur och fick se alla arter som setts sista tiden förutom sädgås.
Antecknat av GunillaDaglediga 200204 Västra slätten

SMHI hade lovat sol men det blev snö. 29 skådare mötte ändå upp trots vädret vid Ås gård, Hackeryd. Vi spanade mot örndungen i en timme utan att något speciellt hände förutom livliga samtal och en flock på 40 talet sidensvansar. Åkte då till 90 gr kurvan SV om dungen. En fjällvråk stod och ryttlade vid Dömestad. I kurvan sågs strax en örn lyfta men snabbt försvinna. De som hann se den höll på kungsörn och det var väl troligast.
Vidare till Nederlösabadet där vi fikade och sedan gick vi upp på närliggande kulle och spanade. En hare sprang undan och några rådjur. Dryga 30 rådjur gick på fälten. En flock grönsiskor och en flock steglitser sågs. Lite fin snö började falla och vi kände för att åkte hem.

Antecknat av Gunilla


Daglediga 200121 SnöbrygganFoto: Svante Söderström

Rekordmånga deltagare idag, drygt 50 personer, kom till Snöbryggan. Där satt som vanligt en kungsfiskare en stund vid utloppet innan den drog uppåt. Vi koncentrerade oss då på en pilgrimsfalk väl gömd på sitt vanliga ställe, spiraltrappan på den runda silon. Vi gick till Göta Lantmän där vi såg den mycket bättre. Det var en adult fågel, förmodligen en hona.
Fortsatte sedan till den nya fiskpassagen vid TVAB. Det har blivit väldigt fint och intressant på udden där. All heder till kommunen!


Foto: Margareta Karlsson

Någon forsärla såg vi inte, utan mest grönsiskor och vårsjungande grönfinkar. Vi gick tillbaka till Snöbryggan igen och nu kunde alla få se kungsfiskaren bra. En rörhöna sam också runt i inre bassängen.
Vi körde sedan ända ut till Stångåmynningen och fikade där i lä och skön sol. Alla fåglarna låg jämt utspridda över hela Roxen som var helt öppen, men vi fick fina obsar på salskrake ganska nära. Ägretthägern hade väl blivit skrämd av så mycket folk för den såg vi inte! Avslutade vid 11-tiden.
Antecknat av GunillaLinköpings fågelklubb fyller 70 år!

Välkommen på fest den 17 januari 2020 på Universitetsklubben, Campus Valla, Linköping.
Under kvällen bjuds på nostalgi, god buffé, filmvisning av Ingemar Linds film om mellanspett från 70-
talet och en massa annat. Minns, fira och mingla!
Anmälan via följande länk: https://forms.gle/b8X26Uhu61n2uxLi6
Pris 300 kr för mat och alkoholfri dryck. Bar finns.
Betalas till vårt bankgiro: 870-6046 senast 8 januari 2020.
Skriv ditt namn och LFK 70 vid inbetalningen.
Välkomna!
Olof Hjelm, 070-670 64 18Daglediga 200107

Drygt 20 personer kom till Karlbergsplan på årets första tur. Några hann se en duvhök försvinna in bland ekarna. Vi gick runt hela Vallaskogen i vänstervarv. Vid graffitti bunkern var det lite mer aktivitet. Höjdpunkten var en mindre hackspett, en hane.
Lockade fram en kungsfågel och hade även en större hackspett. Som hastigast såg några en duvhök flyga undan i skogen.
Vid Gamla Linköping fikade vi och gick sedan ner bland villorna och letade duvor. I den vanliga trädgården satt turkduvorna, de vackra näpnaste av svenska duvor. Hela fem stycken. Såg i år inga ringduvor bara tamduvor. Vid hade vid Wernersgatan två fina stenknäckar i en trädtopp.
Tillbaka genom Vallaskogen, där vi också lockade fram en svartmes som då sjöng sin snabba talgoxeliknande sång.
Vi kom upp i 25 arter.
Antecknat av Gunilla W


  Senaste
obsarna

(Datumsorterat)Linköping
(Artportalen)

Östergötland
(Artportalen)Kommande aktiviteterLÄS MER OM AKTIVITETER UNDER "AKTIVITETER" OCH "DAGLEDIGA" I VÄNSTERSPALTEN!