Välkommen
till Linköpings fågelklubb!

 

 

 


Daglediga 211215

Vi samlades allt eftersom vid matningen vid Belvederen i Trädgårdsföreningen.
Ljuset var väl inte det bästa och pilfinkar, talgoxar och blåmesar dominerande. Enstaka nötväckor, entita, steglitser, grönfink och koltrastar. Trevligast var tre bergfinkar bl a en vacker hane med kolsvart huvud.
Det mörknade alltmer och vi drog oss mot Naturcentrum. Alla visade giltiga covid-19 pass innan vi slog oss ner, vilket kändes tryggt. Vi fikade medan Gunilla gick igenom vårens program, som nu också ligger ute på hemsidan. Programmet verkade fylla de flesta i smaken. Landsort i slutet av april blir vårens lite längre resa.
Ingemar hade satt samman ett mycket trevligt fågelquiz. Början var lätt men sedan kom en serie med tippande simänder, som trasslade till det för de flesta. Det gällde att ha koll på vingspeglar. Ingen fick alla rätt. Roligt var det i alla fall.
Sedan gick Ingemar igenom svaren med lite intressanta utvikningar, som t ex ny kunskap att änder både känner och smakar vilka vattenväxter de föredrar.
Alla önskade varandra God jul och Gott nytt år!




Daglediga 211130 Kullgölarna


Foto: Gunilla Wetterling


Utflykt till Kullgölarna. Vi blev 13 st som samlades vid Smedstad ridhus och samåkte. Gick en promenad i delvis kuperad terräng på 6 km. Hörde vid gölarna en gröngöling men ingen järpe. Rastade vid den ena dammen en stund. Det var närmare - 10 gr. Inte så mycket fågel men en och annan skogsmes. När vi kom ut på Ulrikavägen följde vi den ett par km och tog sedan Östgötaleden tillbaka till bilarna. Hade en flock på ca 10 kungsfåglar nära. Trevlig promenad i fint väder och härligt skådargäng. Rundan kan rekommenderas, den tog ca 4 tim med två raster.
Antecknat av
Gunilla



Foto: Gunilla Wetterling





Daglediga 211116 Fjällmossen


Foto: Roland Betner

Vi samåkte från Linköpings Arena och följde Bråvikenstranden mot Kvarsebo. Där tog vi vägen mot Vrångsjö och parkerade vid södra infarten till mossen. Medan vi inväntade fler bilar kom tre förbiflygande knölsvanar. Temperaturen steg markant i gänget när en örn flög över mossen. Havsörn tänkte nog de flesta, men vi kunde snart bestämma den till kungsörn. Bra början!
Försedda med kartor vandrade vi i väg. Stötte snart på Sörmlandsleden och följde den en bit. Gick genom kontrollerade brandskogsområden och ett flertal tavlor informerade om dessa naturvårdsåtgärder. Efter en dryg halvtimme tog vi paus vid en rastplats. Mats såg en skymt av en bortflygande orrhöna.
Fortsatte sedan på en spång över en del av mossen med doftande skvattram och pors. Halvvägs kom vi ut på en klippudde och där såg vi ett par havsörnar i tall toppar och flygande. Roland såg också en liten flocka orrtuppar lyfta från mossen. Ett meståg kom förbi med bl a talltita, talgoxe och tofsmes. Även två mindre korsnäbbar slog sig ner nära och Birgitta hann påpassligt få ett foto. Vi vandrade vidare och kom in i en tätare skog med många vackra mossor.



Mindre Korsnäbb    Foto: Birgitta Larsby

Jag hade uppskattat vandringen till knappt 4 km men vi insåg snart att det var betydligt längre då stigen var slingrig och kuperad och det delvis var svårframkomligt med nedfallna träd. Tiden gick så några fick bråttom och gick i förväg medan andra blev trötta.
Vi tog lunchrasten vid 12 tiden vid en rastplats nära parkeringen och där upptäckte Roland och Gunnar en varfågel, nr 16 på artlistan. Efter ca 5 timmars vandring var vi tillbaka och hade då gått 7 km! Jag hade så klart mätt fågelvägen!
De flesta tog Skenäsfärjan tillbaka. Det hade börjat mörkna men trots dåligt ljus såg vi framför allt mycket knipor, vigg, några bergänder och enstaka skäggdoppingar.
Det blev en fantastisk fin dag i urskogsmiljö. Ett besök kan verkligen rekommenderas!
Antecknat av Gunilla



Foto: Birgitta Larsby




Daglediga Roxen 211102


Foto: Svante Söderström

Regnet hängde i luften men vi klarade oss. Vi var 15 skådare som utgick från Nybro och tog oss ut på maderna. En som alltid vacker honfärgad blåhök låg och svepte fram och tillbaka efter stranden vid Röudden. Vi tvekade på en falk som flög lågt vid bunkern men när den senare ryttlade var det klart, tornfalk.
På sjön låg främst många bläsänder. Inne i Sättunaviken såg vi så många som sju ägretthägrar. Inga vinterhämplingar eller snösparvar. Värmen, 12 gr flera dagar i rad, har väl lagt locket på flyttströmmarna. Klimatförändringarna gör sig påminda.
En tur utåt udden gav inga dvärgbeckasiner.
Vi vände tillbaka till plattformen men där var ganska lugnt. Två unga havsörnar drog förbi. Vi avbröt för dagen, som kännetecknades av lugnt och skönt väder och umgänge med trevliga skådarvänner.
Antecknat av Gunilla



Foto: Lena Lindeberg



Ändring av lokal

Observera att föredraget med Jan Sondell "Hur klarar sig sånglärkan i jordbrukslandskapet - studier i Kvismaren ger svar", sker i Nya Munken, ny lokal med gott om utrymme. Tisdag den 12/10 klockan 19.00. Välkomna!



Daglediga 210921 Häradskär

Vi blev ca 25 personer som samlades uppe på Kisatippen strax norr om Motala med milsvid utsikt i 360 gr. Vi hade tur för det blev en fantastisk sträckdag med framför allt många ormvråkar. Vi räknade till ca 90 under de två timmar vi stod där men Tommy Eriksson hade under hela dagen 189! En stor skruv såg vi med 20 talet ormvråkar. För övrigt ett par sparvhökar, några nötkråkor flög förbi och svärmar av ringduvor, Tommy hade räknat in 13 000.
Vi åkte kanske hem för tidigt för Tommy rapporterade, blåhök, havsörn, duvhök, stenfalk och tornfalk senare, dessutom ladusvala, trädlärka, 8000 bofink, större korsnäbb mm.
Skönt vädret, klart och bra sträckvind.
Antecknat av Gunilla Wetterling



Foto: Gunilla Wetterling



Daglediga 210921 Häradskär

Dagledigas resa den här gången gick till Häradskär. Båten avgick klockan 06.30 och för de flesta av oss var det första gången vi träffade Annette Hansell som tagit över Fångö Taxibåtar efter Tommy Ljung som gått i pension.



Vi var 14 personer som möttes på bryggan av Sofie Hellman och hennes vänner i Häradskärsprojektet. I projektet ägnar man sig bl.a. åt att räkna sträckande fåglar och att ringmärka fåglar som fångats i nät.
Vi fick hälsa på fyra av deras ringmärkta fåglar; rödhake, svarthätta, kungsfågel och gärdsmyg.


Ringmärkta fåglar. Foto: Nils Petter Gregersen

Helgen före vårt besök hade det rapporterats väldigt många fåglar, men den här dagen var det betydligt färre. Det var lite kyligt på morgonen och vi hade några regnstänk på förmiddagen, men resten av dagen hade vi fantastiskt väder. Vår skådning började uppe på klipporna där vi kunde se ett flertal sträck med bl.a. skarv, prutgås, vitkindad gås och ejder.


Skådning i soluppgång. Foto: Catharina Ekman





Skådning vid fyren. Foto: Catharina Ekman



Sammanlagt blev det 30 olika arter plus mink, snok och amiralfjäril. Följande fågelarter noterades: blåmes, bofink, domherre, ejder, fiskmås, gråhäger, gråsiska, gråtrut, gräsand, grönfink, gulsparv, havsörn, knölsvan, korp, kråka, kungsfågel, morkulla, prutgås, rödhake, sjöorre, skarv, skata, skärpiplärka, småskrak, sparvhök, storskrak, svärta, sädesärla, vitkindad gås samt ärtsångare.
Nedtecknat av Nils Petter Gregersen och Catharina Ekman

 


Daglediga 210907 Roxen

Ett tjugotal skådare samlades vid Sättuna parkeringen kl 0900. Det var en fin sensommardag, solsken hyffsad temperatur men lite blåsigt. Att vi står inför brytningen mellan sommar och höst märktes på klädvalet. Det förekom allt från kortärmad sommar blus med shorts till täckjacka och vantar.
På vägen ner till plattformen var det stenskvättor och steglits. Men blåhaken som varit synlig vid diket utefter vägen visade sig inte. Det blev ganska trångt uppe på plattformen men det fanns skådarglädje så det fungerade.
Det är för närvarande ganska lågt vattenstånd i Roxen vilket ger fina stränder för vadare. Vi såg två rödspovar (islandica), vilket var häftigt. Utöver dessa observerades bl a kärrsnäppa, kustsnäppa, gluttsnäppa, drillsnäppa, st strandpipare, rödbena, brushane, ägretthäger och sandlöpare.
Tre tranor flög in över sommarstugorna vid Nybro och brun kärrhök flög in från Röudden.
När vi är så många är det ju tyvärr så att alla inte ”fångar” alla obsar, men så är det.
Efter ca en timma förflyttade vi oss till Slåttergubbens parkering. Därifrån gick vi ner till stranden vid Härnaviken. Vilken fantastiskt fin och lättillgänglig skådarplats. Några av oss har aldrig varit där så det blev en fin upptäckt.
Här var det mängder av vadare och några på nära håll bl a en dvärgbeckasin. Övrigt: spovsnäppa, kärrsnäppa, brushane, småsnäppa, myrsnäppa, rödspov (islandica) och en överflygande sparvhök.
Efter en knapptimma kom fikat fram. Eftersom jag och några till hade ryggsäckarna i bilarna tackade vi för dagen och åkte till Nybro och fikade vid plattformen. Våra obsar här blev mest sjöfågel som: snatterand, bläsand, kricka, skäggdopping. Här såg vi även ägrett- och gråhäger, brun kärrhök storskarv, steglits och diverse vitfåglar.
Det blev en fin dag vid fantastiska Roxen.
Arne Larsson


Är du nygammal medlem och vill ha bättre koll på vad klubben har att erbjuda?

På lördag 4 september har vi en välkomstexkursion där vi berättar lite om klubbens verksamhet och sedan går vi en sväng i Svartåmynningens naturreservat och ser vad som rastar på de fina strandängarna.
Samling vid parkeringen Nybro kl 8.00. Ingen föranmälan men har du frågor så hör av dig till olof.hjelm@gmail.com

Vägbeskrivning:https://www.google.se/maps/@58.4605959,15.5447352,16.08z

Välkommen!



    




Daglediga 210824 Visingsö



Brun Kärrhök     Foto: Birgitta Larsby    


Fint väder, trevligt gäng skådare och bra guidning! Det blev en härlig uppstart på Daglediga!
Vi, 14 skådare, samlades vid kyrkan där vår Öguide Rüdiger Kasche mötte upp och berättade om ön och dagens program.
Åkte först söderut och stannade vid mullbärsträden och lät oss väl smaka.


Foto: Birgitta Larsby


Vidare till södra udden och Näs slottsruin. Där fikade vi medan backsvalorna besökte sina bon över huvudet. En brun kärrhök svepte nära förbi över fältet.
Följde sedan västra sidan norrut och gjorde en del stop. Gott om svalor; back, hus och ladu. Ett par buskskvättor också på nära håll.

Ön kännetecknas av småskaligt jordbruk uppblandat med vackra hus och trädgårdar. Mycket att titta på och cykel är nog det bästa fortskaffningsmedlet. Det hade varit oerhört mycket folk i sommar enligt Rüde.
Vid Erstadkärret skådade vi ett par timmar, både från tornet och vägen. Vattennivån var bra och det var gott om gäss, änder och vadare. Trevligast var de många roskarlarna, 3 ev. 4. En rovfågel var vi lite oense om, flest röstade på pilgrimsfalk. Tiden drog i väg och några var tvungna ta 13.30 färjan tillbaka efter en riktigt rolig och trivsam dag!
Stort tack till Rüde!

Artlista Erstadkärret: Vitkindad gås, kanadagås, grågås, gravand, skedand, gräsand, kricka, tofsvipa, större strandpipare, storspov, brushane, spovsnäppa, småsnäppa, kärrsnäppa, roskarl, rödbena, svartsnäppa, tornfalk, lärkfalk, pilgrimsfalk, kaja, råka, sånglärka, backsvala, hussvala, ladusvala, stare, gråsparv, pilfink och hämpling.

Antecknat av Gunilla Wetterling



Foto: Svante Söderström




Rapport Daglediga Nattsångare 210608



Kornknarr     


Säsongen avslutades med en nattsångartur. Vi blev ett tjugotal som samlades vid Nybro. Vi väntade till solnedgången men sedan satte flodsångaren i gång med sitt ideliga skyttlande läte, zezezeze.
För första gången på länge samåkte de som var färdigvaccinerade och vi började med att lyssna på alla gräshoppsångare vid infarten till Nybro. Med hjälp av parabol hörde även de med sämre hörsel den och de med mycket bra hörsel hörde också en kornknarr på andra sidan vägen. Borta vid smedjan vid infarten till Sättuna hörde vi en annan knarr bättre, fast trafiken störde.
Klockan var 22.30 när vi åkte upp mot Ormstensmossen. Vi trängde in ett tiotal bilar på den lilla p-platsen. Direkt hördes nattskärra spela och efter en stund satt en alldeles intill och spann ljudligt. Häftigt! Två morkullor drog över pispande och knortande, en gök gick upp i falsett. Enda smolken i bägaren var en ljudlig högtalare med popmusik bortåt mossen!?
Nöjda efter en lyckad tur åkte vi hemåt. Vid Nybro var det full fart på både flodsångaren och kornknarren. Själv höll jag på att köra över en vaktel som satt vid ladan i Mellanbränninge.
Avslutet blev en magisk försommarnatt med alla märkliga fågelljud!

Antecknat av Gunilla


Nattskärra     Foto:Pixabay




Daglediga 210511 Västra Harg



Järnsparv      Foto: Pixabay


Äntligen lite värme i luften! Vi blev ett 25 tal förväntansfulla skådare, som samlades vid Kulladal, Västra Hargs Naturreservat.
Därifrån gick vi i vänstervarv runt sjön Aren. Det var full fart i fågelsången. Vi hörde strax en trädlärka lyllylla och en mindre hackspett locka. Spelade hackspettens läte och direkt kom en hane och satte sig nära. Förutom de vanliga lätena hörde vi svarthätta, grönsångare och lövsångare överallt. En trädgårdssångare började jollra och grå flugsnappare sågs och hördes. En rolig obs blev en järnsparv som satt länge fullt synlig på en gren. Flera trädkrypare sjöng och trädpiplärkor. Två ungdomar hörde näktergal på håll. Nere vid sjön flög en grönbena undan och tranor och buskskvätta hördes. En brun kärrhök passerade på lite höjd.
Vi delade upp oss här efter ungefär halva sträckan och några tog landsvägen tillbaka. Vi andra gick över våtmarken på en spång och på andra sidan hade vi sävsparv, rödstjärt, göktyta och två nyanlända törnsångare.
Tillbaka vid parkeringen fikade vi. Därefter åkte vi till Saxkärren vid det vackra slottet Spellinge. Mängder av både kron- och dovhjort låg och vilade där vi parkerade.


Dovhjort      Foto:Pixabay

Rolig vy i tuben med alla dovhjortssvansar. Skådade över sjön med två par svarthakedoppingar, ett häckande par sångsvan, krickor och knipor.

Antecknat av Gunilla Wetterling




Foto: Svante Söderström






Daglediga tisdag 27 april Roxen



Rödspov      Foto: Birgitta Larsby


Äntligen vindstilla! Vi ca 20 skådare samlades vid Sättuna p-plats och gick ut till plattformen. Gott om ängspiplärkor och hämplingar. Nere vid muren även stenskvätta och sävsparvar.
Ett par fisktärnor trängdes på en liten sten. Nytt årsX för många. Rödbenor, storspovar och rödspov spelade med ljuv musik över maderna. Inte mindre än 11 storspovar gick på rad. Ljungpipare upptäcktes också i tuvorna.


Stenskvätta      Foto: Birgitta Larsby


Vi fortsatte till Nybroinfarten. En brun kärrhökshane flög över bilarna på vägen dit. Vid infarten hade vi 20-talet spelande brushanar i olika färggranna dräkter. Några rödspovar sågs även där och en beckasin hördes tickande.
Vi tog oss vidare till plattformen och såg skedand, kricka, snatterand och stjärtand, spovarna på närmare håll och sju spetsbergsgäss. En pilgrimsfalk satt ute vid Röudden och en havsörn sågs också.
Fjällgässen ville ju många se och vi gick till baksidan av en sommarstuga. Vi såg alla 43 fjällgäss på nära håll, även orbitalringen lyste gul! Två bläsgäss sågs också i flocken. Plötsligt ropade Gunnar ut två gulärlor som kom flygande och som alla såg fint på backen. Nytt årsX för alla.


Gulärla      Foto: Birgitta Larsby


Härnaviken blev nästa stopp och det var Gunnar igen som larmade en svartsnäppa som gick tillsammans med tofsvipor, enkelbeckasiner och rödbenor. Den hade lite kvar av vinterdräkt men var klart svart och elegant. Också ny årsart och fick bli trevligt avslut på en härlig morgon i Svartåmynningens naturreservat!

Gunilla Wetterling



Svartsnäppa      Foto: Birgitta Larsby



Foto: Svante Söderström




Gunilla      Foto: Svate Söderström





Daglediga 210413 Lillån, Fjättmun och Rinnasjön.



Rödhake      Foto: Birgitta Larsby


Vi samlades 24 personer vid Rinna kyrka och delade in oss i fyra grupper. Avsikten var att ta oss ner till Fjättmunsjöarna i grupperna via fyra vägar. Första stopp var vid bron över Lillån. Mycket vacker och spännande plats med vild natur och ålandskap. Förtjänar att utforskas mer. Vi såg tranor hörde trastar och spillkråka.
De olika grupperna lyckades till slut hitta ner till sjöarna så vi fick en bra bild av området. Bästa stället att ta sig ner var från gården Kivarp. Där måste man parkera och gå sista biten. Vill man köra ner hör man med gården så är det OK!




Foto: Ewa Abered


Norr om gården på gammal odlingsmark med hamlade träd och enar hade vi en trädlärka. Fin promenad ner till sjön med dubbel, tal o rödvingetrast många rödhakar o gärdsmygar förutom otaliga bofinkar.
Vi fikade nere vid sjön och hade ett par storlom. En grupp hade även hört dem. Lena och Berit såg även fiskgjuse och bo.
Avslutade vid badet i Rinna. Vacker plats med många storskrakar i sjön.
Det blev många skratt under dagen men kanske också irritation då det var svårt hålla ihop grupperna och dålig mobiltäckning.
Området kännetecknas av mycket vacker natur med backar, stenrösen och vackra gårdar i gamla odlingsmarker och naturskogar.
Kan verkligen rekommenderas!
Arter vi såg: korp, kråka, kaja, skata, nötskrika, fiskmås, skrattmås, gråtrut, ormvråk, fiskgjuse, trana, storlom, knipa, storskrak, knölsvan, grågås, kanadagås, större hackspett, gröngöling, spillkråka, trädlärka, taltrast, dubbeltrast, rödvingetrast, rödhake, gärdsmyg, bofink, sädesärla, sånglärka, talltita och kungsfågel.
Gunilla Wetterling



Foto: Svante Söderström



Daglediga 210330 Leonardsberg



Fiskgjuse      Foto: Pixabay


Vi hittade snabbt grupper av snatteränder, bläsänder och krickor samt enstaka knipor, svanar och gäss. Intill en flock med tofsvipor gick en ensam brushane. Även ett par stjärtänder upptäcktes och ett par skäggdopping som spelade. På motsatta sidan av breda Motala ström skymtades en fiskgjuse i en torraka. Men enstaka protester om att det var en fågelholk kunde avslås när ”fågelholken” flög iväg. Efter att det inte verkade hända något mera nytt så förflyttade vi oss mot norra änden, men där blåste det ännu värre och inga fåglar. Nu började det kurra i magen då kunde det ju passa med en fikapaus. Söder om tornet hade högar med de avverkade buskarna lagts upp i långa rader. Perfekt att kunna ta skydd bakom för fika. Några hörde då och då en enkelbeckasin ”ticka” från maden. Brushanen återupptäcktes på relativt nära håll och här var det lättare att se dess karakteristika.


Vitkindade gäss      Foto: Birgitta Larsby


Vi fortsatte därefter mot parkeringen via stigen och hörde en gröngöling och flera bofinkar sjunga. Vi hade bestämt att fortsätta till Herrebro våtmark vid Borgs kyrka. Från fågeltornet såg vi en hel del av samma änder som vid Leonardsberg, men även två hanar av skedand. Mängder av vitkindade gäss som uppskattades till närmare ettusen låg i vattnet och intilliggande äng. Här avslutade vi exkursionen. Ca 30 arter hade vi observerat trots blåsten.

Nils-Åke Andersson



Daglediga 210316 Marviken



Ejdrar      Foto: Svante Söderström


Vitkindade gäss flög in på fälten vid Herrebro under tiden vi samlades där.
Planerna för dagen lades upp och vi påminde varandra om att försöka hålla säkert Coronaavstånd. Vi blev uppemot 40 personer.
Vi körde sedan i lång karavan till Marvikenverket och gick ner till stranden och bredde ut oss. Alfåglar låg helt nära och över hela området syntes flockar. Alfågelsång hördes i ett.


Alfågel      Foto: Birgitta Larsby


Solen sken och havet låg spegelblankt och sången ljöd. Helt fantastiskt! Tror ingen upplevt alfågelsång så fint tidigare. Vi fikade och bara njöt av dagen.


Alfåglar      Foto: Bengt Carlsson



Ett par havsörnar passerade. Lena upptäckte två mörka fåglar på mycket långt håll och efter lite dividerande fram och tillbaka var vi alla överens. Åtminstone en svärta, den vita vingspegeln syntes tydligt, när den flaxade med vingarna.
När klockan närmade sig lunchtid gick halva gänget genom skogspartiet till viken mot södra sidan och rastade i solen där en timme.
Övriga åkte till Skenäs färjeläge m fl ställen. Från Skenäs kom snart rapport om ejder och då drog även resten dit. Två gudingar och en åda födosökte nära i det vatten färjan drog upp. Färjekarlen berättade att ejdrarna hade kommit dagen innan. Vi hörde och såg också en trädlärka!
Nu återstod bara hemfärden lite motvilligt efter en underbar vårvinterdag.
Antecknat av Gunilla



Foto: Bengt Carlsson





Daglediga 210302 Roxen



Stjärtand   Foto: Pixabay


Den stränga vintern omöjliggjorde utflykten till kusten. Det ligger fortfarande is i inre vikar.
Istället samlades vi vid Nybro och gick i mindre grupper ut till plattformen. Några havsörnar satt på isen liknande pimpelfiskare, grågäss betade på maderna och enstaka sånglärkor dallrade i luften.
Vi var ett trettiotal skådare och turades om att gå upp plattformen. Sol och svag vind så det var riktigt behagligt.
I öppna vattenpartier spelade flera knipor, hanarna kastade huvudet bakåt och studsade med huvudet. De stackars honorna blev mer eller mindre dränkta av de sexgalna hanarna.
Efter en dryg timma åkte vi till Härnaviken och gick bort till åutloppet. Alla bläsgässen vi sett flyga dit hade dragit till fälten bakom, men 8 var kvar tillsammans med kanadagäss och grågäss.
Åkte vidare till Kungsbro och fikade vid tornet. I mynningen av Motala Ström var det gott om fågel. Vi såg bl. a två par vackra stjärtänder, många bläsänder, någon snatterand och krickor.
Tofsvipor höll på med sina akrobatiska vårlekar över fälten.
Många passade på att besöka Janne Wester och titta på den vackra svarthakade buskskvättan innan vi avslutade för dagen.
Gunilla Wetterling




Årsmötet, så här går det till!

Vi måste som meddelats tidigare hålla vårt årsmöte digitalt.

I följande dokument finns allt du behöver för att delta.
Efter årsmötet bjuds det på filmvisning om världens fågelrikaste land, Colombia.

Välkommen!









Daglediga 210216



Storskrake och Rörhöna   Foto: Ingemar Ander


Roxen var isbelagd så vi samlades igen vid Snöbryggan, drygt 20 ivriga skådare. Mandarinanden har setts uppströms ett par dagar, men vi spanade förgäves efter den. Vid omlöpet hade vi två strömstarar.
Det låg flera döda änder och halvdöda hägrar efter strandkanterna. Sjuka eller medtagna av kölden var frågan. En duvhök svepte förbi. Den lär vara välgödd.
Fikade vid Snöbryggan och fortsatte sedan efter ån nedströms. Vid grandungen hade vi en smådopping, en grågås och en vigghane. Se Ingemars fina bilder!



Smådopping   Foto: Ingemar Ander



Kniphane   Foto: Ingemar Ander



Vi letade förgäves efter kungsfiskare. Vad har hänt med dem? De brukar ju vara flera stycken. En skådare lär ha sett en häger sluka en.



Gråhäger   Foto:Ingemar Ander


Borta vid E4 bron hade vi en tornfalk och Lena såg skymten av en mycket ljus vråk. Ormvråk eller fjällvråk var frågan. Ingen hann se stjärten för att avgöra.
Antecknat av Gunilla




Foto: Svante Söderström




Daglediga 210202 Tåkern



Foto: Ingemar Ander


Det blev en härlig dag vid Tåkern. Vi samlades på parkeringen vid Glänås där en flock stjärtmesar visade upp sig vackert i solskenet. Eftersom det var min födelsedag blev jag gratulerad med hopp om 100 skådarår!
Vi blev många så Ingemar och jag tog varsin grupp. Vi gick på spången över Svanshals äng och ut till yttersta gömslet i vassen och tillbaka på isen. I vassen fullständigt plingade det av skäggmesar. En så vacker fågel! Några sävsparvar sågs också.


Foto: Margareta Karlsson


En grupp upptäckte även en utter långt ut på isen. Speciellt promenaden över isen tillbaka till Naturum var helt sagolik. Vi njöt av sol och riktig vinter med fantastiska vyer över sjön och Omberg.
Tillbaka vid Glänås fikade vi och åkte sedan till Bankängen, Ramstadbron och Lövängsborg och spanade efter varfågel. Några trodde sig ha sett skymten av en. Vid Ramstadbron såg vi två ormvråkar och vid Lövängsborg en honfärgad blå kärrhök.
Färden gick vidare till Vättern och hamnen i Hästholmen. Där var vi mest intresserade av att se småskrake och strax kom två par inflygande och landade vid kobbarna i riktning mot Ellen Keys Strand.


Foto: Margareta Karlsson


Kylan började nu göra sig påmind och vi avslutade här efter en perfekt dag!

Antecknat av Gunilla.



Foto: Svante Söderström



Daglediga 210119 Västra slätten



Foto: Roland Betnér


Vi samlades vid fodersilon i Kränge och blev ett gäng på 24 skådarsugna personer. En sparvhök svepte förbi innan vi kom iväg.
Vi gick ner till Svartån, som i år är uppdämd där men med kraftigt forsande vatten i botten, vilket verkar passa strömstarar perfekt, för vi såg hela fem stycken.
Åkte vidare till Västerlösa kyrka och parkerade alla bilarna där och gick ner till foderlimporna. En pilgrimsfalk kunde beskådas överst på siloantennen.
På fältet flög hundratals gulsparvar runt. Några såg ändå snart snösparv, men så kom pilgrimsfalken och jagade bort alla fåglar. Vi passade på att gå närmare och det dröjde inte länge förrän två snösparvar satt i en spillsädeshög tillsammans med 11 vinterhämplingar. Alla kunde nu se dessa i våra trakter så ovanliga fåglar.
Tillbaka vid kyrkan var alla fikasugna och vi körde bort till skolan och tittade först på de fem turkduvorna där innan vi fikade. En sparvhök hann vissa se också.
Därefter åkte vi till Ås gård och parkerade på höjden. Tusentals gäss gick på fältet nedanför så det borde vara ett fint smörgåsbord för örnar. Javisst, en havsörn dök snart upp och svepte ner lite lojt över dem, men fick inte med sig någon gås. Gässen verkade ta det med relativ ro också. De flesta lyfte inte ens. Kungsörnen är nog en bättre jägare. Hur kan gässen se skillnad?
Strax ropade Gunnar O ut en örn i toppen av ett träd vid ån. En kungsörn! Lyckan blev stor i gänget. Den lyfte efter ett tag och flög lite längre bortåt. Och så kom en havsörn tillbaka till samma träd och trasslade till begreppen lite för oss. Vi ringde till Göran Lindell som kom och bekräftade fyndet.
Avstånden och det dåliga ljuset försvårar artbestämningarna.
En fjällvråk ryttlade långt bort och en ormvråk kom över huvudet på oss.
När vi var nöjda åkte vi hemåt på andra sidan ån, medan vi spanade efter varfågel, som vi tyvärr inte såg men det blev en mycket lyckad och minnesvärd dag.
Antecknat av Gunilla



Daglediga 210105 Snöbryggan och Stångåmynningen



Foto: Margareta Karlsson


Årets första träff gick norrut efter Stångån. Vi blev 24 personer som samlades vid Snöbryggan och där satt kungsfiskaren och väntade på oss och lös upp grådiset. Såg en snatterand och två rörhönor i öppningen till utsläppsdammen. En forsärla kom överflygande men det var inte många som hann med. Många gråhägrar efter stränderna och i ån gräsänder och storskrakar.
Vi gick nedströms och letade smådopping, men den gömde sig någonstans. Ute vid mynningen var det mycket gott om knölsvan, vigg, snatterand, brunand, salskrake och storskrake. På en kobbe satt majestätiskt havsörnen. Två flockar med trumpetande sångsvanar flög över.
En gärdsmyg kunde höras smattrande men gömd i säven.
Vi fikade vid jolleklubbens bord och turades om att gå upp på plattformen.
Efter tre timmar var vi nöjda och lite nerkylda.
Antecknat av Gunilla


Foto: Margareta Karlsson





Hemsidan 2020

Här kan du hitta bilder och aktiviteter från hemsidan för 2020.

Tidigare år kan du enkelt hitta här:
2019
2018
2017
2016
2015


 



 



Senaste
obsarna

(Datumsorterat)



Linköping
(Artportalen)

Östergötland
(Artportalen)











Kommande aktiviteter




 

LÄS MER OM AKTIVITETER UNDER "AKTIVITETER" OCH "DAGLEDIGA" I VÄNSTERSPALTEN!