Rapphönans vårprogram 2023


29/1 kl 09.00. Trädgårdsföreningen.
Vi börjar som vi slutade. Med ett besök i Trädgårdsföreningen. Det är vinterfågelräkning denna helg och vi hjälps åt att räkna talgoxar, pilfinkar, stenknäckar och andra som samlas vid matningen. Denna gång kommer det också rapphönor från Norrköping på besök. Kanske fortsätter vi upp längs Tinnerbäcken och ser om strömstaren är där. Ansvarig Maggan


12/2 kl 09.00 Snöbryggan, Nykvarn.
En av Linköpings bästa lokaler för fåglar som behöver öppet vatten för att kunna föda sig. Här kan vad som helst dyka upp men juvelen bland dessa, kungsfiskaren, brukar ha vänligheten att visa sig om vi har tålamod.
Ansvarig Else


26/2 kl 09.00 Smedstad lockar med sin välbesökta matning.
Dragplåster där är stjärtmesarna som låter sig väl smaka av talgbollar som hängs upp till dem. Större hackspett är frekvent och många små mesar får vi se. Rödhaken brukar också smyga omkring lite diskret trots sitt röda bröst. Dammarna kan innehålla spännande fåglar, som vattenrall, om det är öppet vatten.
Ansvarig Ingela


Vecka 8-9 kvällsutflykt.
Nu är det dags för ugglelyssning. Ugglor är inte speciellt samarbetsvilliga men vi gör ett försök någon kväll dessa veckor. Vandrar i mörkret med alla sinnen på spänn. Mer information kommer då det närmar sig.
Ansvarig Maggan


19/3 kl 09.00. Svartåmynningen
Nu bör våren ha gjort ett litet intåg i de utmärkta fågellokalerna i Svartåmynningen. Vilket torn vi besöker bestämmer vi då vi känner till isläge och fågelförekomst.
Ansvarig Else


25/3 Mauritzberg med Norrköpings rapphönor.
Vi hänger på Norrköpingsgänget till en fin kustlokal utanför Norrköping. Förhoppningsvis alfågel, ejder, småskrake med mera. Avfärd från Himmelstalund runt 09.00. Vi samåker och det kommer mer info när det närmar sig.
Ansvarig Ingela.


16/4 Orrspel i Kärnskogs mosse, tidig morgon.
Även i år tar vi en tur till orrspelet på Kärnskogs mosse. Det brukar vara en magisk morgon med sångsvan, tranor och ljungpipare, ja och så orrarnas bubblande spel. Samåkning och mer info då det närmar sig.
Ansvarig Maggan.


26/4 kl 09.00 onsdagsmorgon vid Svartåmynningen med Norrköpings rapphönor.
Nu kommer Norrköpingsgänget till oss och tillsammans besöker vi Svartåmynningen med dess myller av fåglar.
Ansvarig Else


12–14/5 resa till Åland.
Annbritt Elander har försänkningar på Åland och tillsammans med henne och Ålands Fågelskyddsförening ska vi sy ihop en resa fredag tillochmed söndag. Vi är bara i början av planeringen men mer info kommer.
Ansvariga är Maggan, Ingela, Else och Annbritt


23/5 Fågelsång.
Vi ses en tidig morgon och lyssnar till fågelkören. Försöker oss på att sätta ihop rätt sång med rätt fågel. Lokal och tid återkommer vi om.
Ansvarig Maggan


4/6 Tåkern.
Vad kan väl vara mer lämpat för sista träffen för säsongen än en morgon vid Tåkern. Vi njuter av allt som hörs och syns. Samåkning. Mer info kommer.

Väl mött
Else, Ingela, Maggan och Annbritt