Rovfågelspaning västra slätten 18 september

Vi blev 15 rovfågelintresserade som samlades vid Nybro. Två havsörnar tronade som vanligt på bunkern. Två mörka rovfåglar satt ute på maden. Fram med tuben! Fina ljusa bröstband, alltså ormvråk. 

Vi klämde in oss i fem bilar och åkte vidare. En tornfalk satt vid utfarten. Kort stopp vid Kullen. En skum mörk rovfågel kom från sommarstugorna och drog mot Vreta kloster. Trots den var nära blev vi osäkra på artbestämning, närmast en ormvråk men den höll vingarna neråt. Ingen han fota eller få upp en tub.

Vidare till Berga backe. Där mötte vi Kristina Berry. Hon berättade om fågellivet på plats och framför allt att hon sett en jaktfalk på morgonen!!

Det hände inte mycket i backen utan vi parkerade nere vid Kristinas gård och skådade där. Tre glador satt vid Brickstad i ett träd och med tiden såg vi fler glador. En del högt upp, gissningsvis tiotalet tillsammans. En havsörn satt i en grantopp och två på marken och ytterligare en kom förbiflygande. Ett antal ormvråkar sågs också kretsande. Fikade där i skönt väder, i stort sett vindstilla.

Körde sedan mot Hälleberga. En liten falk lyfte på plöjda åkern och flög bortåt strax ovan marken. En stenfalk! Jag som körde först såg den jättebra men tyvärr ingen annan. Vi stannade men då hade den smitit undan. Det var en hona kunde jag se.

Vi tog sedan vägen mot Normlösa. Inte en rovfågel tyvärr. Svängde ner mot Hackeryd och vid Haddorp slog det till. En bivråk drog i väg och jag som första bil såg den bra och någon till. Nästan alla röda gladorna från Brickstad på andra sidan ån var uppe och flera ormvråkar kretsade runt, inga sträckte. Rovisar åt alla håll och kanter. Riktigt trevlig avslutning på utflykten!

Foto: Svante Söderström
Foto: Gunilla Wetterling

Lämna ett svar

You might also like