Tinnerövandring 19 november

Många fick inleda denna dag med att skrapa is från bilrutorna. Det var alltså några minusgrader. Vinden var svag, och de sexton deltagarna fick en behaglig promenad. Enligt mina noteringar från 22:a november 2022 såg vi då 22 arter. Förhoppningen denna dag var alltså att komma upp i minst samma antal.

Sedan sist hade man släppt ut vattnet ur Frökärret. Syftet är dels att få bort all fisk (mört) som konkurrerar med fåglar om födotillgången, dels att minska mängden vattenpest, som ovan vattnet fryser bort under vintern. Vid kärrets utflöde sågs stora mängder död fisk, och några hägrar fanns på plats, säkert ditlockade av ännu levande fisk. Tyvärr var våra favoriter, sångsvanfamiljen, borta, liksom alla andra andfåglar.

Även denna dag var det mycket fart på traktens nötskrikor, uppenbarligen i färd med att hamstra nötter och ekollon inför vintern. Tinnerö kärr och skogspartierna norr om Tinnerö gård spanades av extra noga. Vi tog till och med en lov över fälten för att öka chansen att få se varfågeln, men utan resultat.

Fikat intogs som vanligt vid Rosenkällasjöns dämme. I sjön fanns en del andfågel, dock mycket färre individer än vid höstens tidigare utflykter. Grågås och snatterand lyste helt med sin frånvaro, och av alla bläsänder återstod endast några enstaka. Vigg, knipa och gräsand samt några krickor på långt håll noterades i alla fall. Svanar var det gott om, övervägande knölsvan.

Svarta svanar? Nej, snarare årsungar av knölsvan. Foto: Nils Petter Gregersen.

I de lavrika träden vid Brotorp hade vi stjärtmesar och vid ruinerna av Rosenkälla gård upptäcktes både stenknäck och domherre, som båda var ovanligt tystlåtna. Annars uppmärksammar man dem ofta på deras respektive kontaktläten.

Dagens trädkrypare. Foto: Nils Petter Gregersen.

När vi åter stod vid Frökärrets strand upptäckte skarpsynte Gunnar B. med handkikarens hjälp en liten prick i toppen på en ek borta vid utflödet. Varfågel var klart misstänkt, en misstanke som strax kunde bekräftas med en bild. Gott!
Vid artgenomgången efter fullbordat varv räknade vi ihop till 35 säkert identifierade arter, alltså en mer än för en månad sedan och långt mer än utfallet för två år sedan. Bra jobbat av alla!

Bildbevis för varfågeln. Foto: Nils Petter Gregersen.

Några noteringar:

  • Andfåglar: åtta arter, mot tolv för en månad sedan.
  • Ingen rovfågel denna dag.
  • Inte heller någon vadare.
  • Duvor: en liten flock av olikfärgade individer sågs, dvs. tamduva.
  • Hackspettar: spillkråka, större hackspett och gröngöling.
  • Mesar: förutom ”standardmesarna” blåmes och talgoxe hade vi även stjärtmes och tofsmes.
  • Finkar: bofink, grönfink, domherre och stenknäck.

Lämna ett svar

You might also like