Som vi redan rapporterat om så har årets samling fjällgäss dykt upp vid Svartåmynningens naturreservat. Klubbens medlem (och tillika nuvarande Fågelfotograf i fokus) Peter Rådström har genom kontakt med projekts ordförande Sarah Nordlinder fått lite mer information om de märkta individarena som först dök upp. Av allt att döma har det nu tillkommit ytterligare fjällgäss till reservatet och rapporter på 38 individer har förekommit i helgen.
Projekt fjällgås uppmanar oss att rapportera ringmärkta fjällgäss. Har man lite tur kan gässen beta gräs ganska nära Svartåmynningens skådarplatser. Försök att se om någon av individerna är ringmärkta med kikare utan att störa fåglarna. Dokumentera gärna med ett foto och rapportera ringmärkta individer till Sarah.Nordlinder@jagareforbundet.se som är projektledare. Om man ser färgen på de två ringarna plus ringens symbol (siffra eller bokstav) kan man identifiera fågeln. Fåglar utsatta före 2020 har ingen inskription på höger benring. Hur man läser benringarna på fjällgässen beskrivs kort här.

De 17 fåglar som först sågs av Stig Holgersson den 25 mars bestod av fyra ringmärkta individer uppfödda i fångenskap samt 13 omärkta. De omärkta härstammar från häckningar i södra Norrbottensfjällen. De fyra ringmärkta individernas är:
- YDWC: I par med fjällgås G6GH.
- G6GH: I par med fjällgås YDWC.
- GO/W: Anlände till Svartåmynningen en dag tidigare i år jämfört med 2024. Går med omärkt partner och tre fjolårsungar. Denna familj tillhörde en grupp som i november korsade Nordsjön och rastade i Yorkshire ett tag innan de återvände till sin vanliga rastplats i Nederländerna.
- BDYF: Ungfågel, utsatt 2023. Första gången i par med omärkt partner. Tillhörde en annan grupp av fjällgäss vilka också besökte England i vintras men då i Norfolk, sågs senast där 24 februari. Projekt fjällgås vet inte varför flera grupper av fjällgäss besökt England. Det har aldrig tidigare hänt att etablerade par korsat Nordsjön. Kanske var det en tillfällighet eller så skapas en ny tradition.
Förutom ringmärkta individer kan man rapportera antal, familjegrupper och ungfåglar. Fjällgåshanen är något större och är oftast mycket vaksam medan övriga familjemedlemmar betar nära hanen.
Det finns mer information om fjällgåsen och projektet på Projekt Fjällgås hemsida.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.