Tisdagen bjöd på behagligt höstväder med 10 oC. Vi var drygt 30 personer som samlades vid Fröbergets parkering och vi kunde notera att Frökärret nu hade en klar vattenyta och vi kan anta att rastande bläsänder har betat ner vattenpesten. När vattnet blir kallt slutar också vattenpesten att växa till. Det har inte skett någon mekanisk rensning av kärret, däremot så planerar man att tömma kärret i vinter för att bli av med mört och därmed gynna doppingarna. Fiskgjusarna som setts över Frökärret under sommaren får då söka sig till andra vattendrag en tid. Bara en häger och några få gräsänder sågs nu.
Vi hade bespetsat oss på att få se den varfågel som nyligen anlänt till sitt vinterrevir i området. På fredagen sågs den norr om vägen till Tinnerö gård, helt nära Frökärret. Vi spanade norrut längs vägen och så småningom sågs en varfågel i toppen av en stor buske, ganska långt norrut bortom Tinnerö rundloge. Den satt länge stilla, men försvann efter ett tag i bågig flykt. Den återsågs senare på en stängseltråd närmare Tinnerö gård.
Längs vägen mot Tinnerö gård sågs även stenknäck och gulsparvar samt förbiflygande nötskrikor och spillkråka. I Hammarskogen var det stiltje, men större hackspett och korp kunde noteras. Vi fikade sedan vid Rosenkällasjöns dämme. I sjön sågs färre men fortfarande många änder av olika slag; kricka, bläsand, snatterand, och en stjärtand, samt knipor och vigg. Fortfarande många sothöns kvar liksom sångsvan, knölsvan och grågäss. En adult havsörn bevakade sjön från ett kalt träd längst ut på Rödberget, för övrigt i samma träd som vid vandringen en månad tidigare.
Runt rastplatsen och i hagmarken söder om utloppsbäcken var det mer gott om småfåglar; grönsiska, gärdsmyg och kungsfågel runt fikaborden och stjärtmes, entita, trädkrypare samt nötväcka tillsammans med talgoxe och blåmes i hagmarken.
Vid Rosenkälla gård sågs domherrar och på vägen tillbaka mot Fröberget noterades flera större hackspettar och gröngöling. Sammantaget kunde vi räkna in minst 35 arter utan att räkna in några vanliga arter, som kanadagås och pilfink, som förbisågs vid artgenomgången.
Text: Bengt Boström
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.