Tinnerövandring 10 september

Det duggregnade inne i Linköping på morgonen men när vi träffades på Fröbergets parkering klockan nio hade det upphört och vädret blev allt soligare under förmiddagen. Vi började med att titta på simfåglarna i Frökärret. Snatteränder och sothöns har häckat med åtskilliga par i kärret och dominerar tillsammans med rastande bläsänder och har sällskap av sångsvansparet med fem juveniler och sex smådoppingar, adulta fåglar och juveniler från två kullar. En trolig brun kärrhök passerade hastigt bakom kärret.

Vi gick sedan den vanliga rundan mot Tinnerö gård, Hammarskogen och Rosenkällas dämme, där vi fikade, innan vi fortsatte runt Rosenkällasjön till Rosenkälla gård, vidare över hagmarken mot Tinnerö skog och sedan åter mot Frökärret och Fröbergets parkering.

Foto Roland Betnér: En lärkfalk passerade ovanför våra huvuden när vi gick på stigen i utkanten av Tinnerö skog. Fotot från ett tidigare tillfälle.

Vi såg en havsörn längs vägen mot Tinnerö gård som annars var påfallande fågelfattig. Den hade uppenbart skapat oro i Rosenkällasjön att döma av ljudet på avstånd av grågäss. I Hammarskogen hördes kungsfåglar och rödhakar.  Framme vid Rosenkällasjön sågs förutom snatteränder även några skedänder, vigg, knipor, stora mängder sothöns, åtskilliga knölsvanar och sångsvanar, en skäggdopping och i östra delen senare även krickor och en juvenil smådopping. Ladusvalor sågs födosökande över vattnet de är under flyttning söderut så här års.

Vi fortsatte vår vandring och såg många nötskrikor flyga över vägen. De är i färd med att hamstra föda inför vintern och de sågs med ekollon och kanske nötter i näbb och kräva. Gröngöling och större hackspett hördes. På gyttjestränderna i södra delen av Rosenkällasjön såg vi en rastande gluttsnäppa och några svartsnäppor. En ormvråk lyfte och flög in i skogen söder om sjön.

Foto: Lena Lindeberg: Nyfikna stutar iakttar förbipasserande fågelskådare.

Vid Rosenkälla gård återsåg vi lungroten (som vi skrev om i en rapport förra hösten). Lungroten förekommer på näringsrik mark kring gårdar, i betesmarker och vägkanter och odlades förr som läkemedelsväxt och åts även som grönsak.

Längs stigen i kanten av Tinnerö skog noterades en del tättingar som nötväcka, blåmes, talgoxar och även tofsmes. Den sågs hastigt och hördes sedan väl. Plötsligt sågs en lärkfalk hastigt komma och flyga rakt över våra huvuden.  Som avslutning kom sedan en sparvhök och flög över Fröbergets parkering när vi hade artgenomgången.

Foto Roland Betnér. En sparvhök flög över Fröbergets parkering vid artgenomgången. Denna är dock fotad vid ett tidigare tillfälle.

Lämna ett svar

You might also like