Välkommen
till Linköpings fågelklubb!

 

 

 


Daglediga 200218 GässFoto: Svante Söderström


Vi samlades ett tjugotal vid Nybro kl 9.15. Efter en snabb genomgång av gåskaraktärer var vi beredda att ge oss ut på slätten på gåsupptäckarfärd. Yes!
Första stopp vid Vallbyslätten. Två tornfalkar och en ormvråk sågs efter vägen dessförinnan. Tusentals kanadagäss vid Vallby och enstaka grågäss. En havsörn på håll och en fjällvråk i ett träd. Trevligast var årets första sånglärka, som drillade när vi steg ur bilarna i den hårda blåsten och snålregnet. Ja våren är väl på gång ändå.
Vidare till Kärrsjö med fler kanadagäss och grågäss inklusive en grågås/kanada hybrid. Vi fortsatte sedan över slätten via Maspelösa till Brunneby där bläsgäss skådats igår. Till att börja med såg vi inga gåsflockar men Roland upptäckte på andra sidan 34:an en mindre flock med mest grågäss men i hitre kanten såg jag tre spetsbergsgäss. Jättekul! De måste ha kommit i natt. Bläsgässen såg vi inte.
Fikade utanför entrén i lä. Därefter åkte vi hemåt via Ljung och Kungsbro. Bara mindre flockar gäss och inga bläsgäss så vi avbröt för dagen. Ingemar och Gunnar åkte via Nybroparkeringen och hade tur för där gick 8 bläsgäss!
Trots halvdåligt väder hade vi tur och fick se alla arter som setts sista tiden förutom sädgås.
Antecknat av GunillaDaglediga 200204 Västra slätten

SMHI hade lovat sol men det blev snö. 29 skådare mötte ändå upp trots vädret vid Ås gård, Hackeryd. Vi spanade mot örndungen i en timme utan att något speciellt hände förutom livliga samtal och en flock på 40 talet sidensvansar. Åkte då till 90 gr kurvan SV om dungen. En fjällvråk stod och ryttlade vid Dömestad. I kurvan sågs strax en örn lyfta men snabbt försvinna. De som hann se den höll på kungsörn och det var väl troligast.
Vidare till Nederlösabadet där vi fikade och sedan gick vi upp på närliggande kulle och spanade. En hare sprang undan och några rådjur. Dryga 30 rådjur gick på fälten. En flock grönsiskor och en flock steglitser sågs. Lite fin snö började falla och vi kände för att åkte hem.

Antecknat av Gunilla


Daglediga 200121 SnöbrygganFoto: Svante Söderström

Rekordmånga deltagare idag, drygt 50 personer, kom till Snöbryggan. Där satt som vanligt en kungsfiskare en stund vid utloppet innan den drog uppåt. Vi koncentrerade oss då på en pilgrimsfalk väl gömd på sitt vanliga ställe, spiraltrappan på den runda silon. Vi gick till Göta Lantmän där vi såg den mycket bättre. Det var en adult fågel, förmodligen en hona.
Fortsatte sedan till den nya fiskpassagen vid TVAB. Det har blivit väldigt fint och intressant på udden där. All heder till kommunen!


Foto: Margareta Karlsson

Någon forsärla såg vi inte, utan mest grönsiskor och vårsjungande grönfinkar. Vi gick tillbaka till Snöbryggan igen och nu kunde alla få se kungsfiskaren bra. En rörhöna sam också runt i inre bassängen.
Vi körde sedan ända ut till Stångåmynningen och fikade där i lä och skön sol. Alla fåglarna låg jämt utspridda över hela Roxen som var helt öppen, men vi fick fina obsar på salskrake ganska nära. Ägretthägern hade väl blivit skrämd av så mycket folk för den såg vi inte! Avslutade vid 11-tiden.
Antecknat av GunillaLinköpings fågelklubb fyller 70 år!

Välkommen på fest den 17 januari 2020 på Universitetsklubben, Campus Valla, Linköping.
Under kvällen bjuds på nostalgi, god buffé, filmvisning av Ingemar Linds film om mellanspett från 70-
talet och en massa annat. Minns, fira och mingla!
Anmälan via följande länk: https://forms.gle/b8X26Uhu61n2uxLi6
Pris 300 kr för mat och alkoholfri dryck. Bar finns.
Betalas till vårt bankgiro: 870-6046 senast 8 januari 2020.
Skriv ditt namn och LFK 70 vid inbetalningen.
Välkomna!
Olof Hjelm, 070-670 64 18Daglediga 200107

Drygt 20 personer kom till Karlbergsplan på årets första tur. Några hann se en duvhök försvinna in bland ekarna. Vi gick runt hela Vallaskogen i vänstervarv. Vid graffitti bunkern var det lite mer aktivitet. Höjdpunkten var en mindre hackspett, en hane.
Lockade fram en kungsfågel och hade även en större hackspett. Som hastigast såg några en duvhök flyga undan i skogen.
Vid Gamla Linköping fikade vi och gick sedan ner bland villorna och letade duvor. I den vanliga trädgården satt turkduvorna, de vackra näpnaste av svenska duvor. Hela fem stycken. Såg i år inga ringduvor bara tamduvor. Vid hade vid Wernersgatan två fina stenknäckar i en trädtopp.
Tillbaka genom Vallaskogen, där vi också lockade fram en svartmes som då sjöng sin snabba talgoxeliknande sång.
Vi kom upp i 25 arter.
Antecknat av Gunilla WHemsidan 2019

Här kan du hitta bilder och aktiviteter från hemsidan för 2019.

Tidigare år kan du enkelt hitta här:
2018
2017
2016
2015


  Senaste
obsarna

(Datumsorterat)Linköping
(Artportalen)

Östergötland
(Artportalen)Kommande aktiviteter22 februari Guidad fågelskådning, Stångån och Stångåmynningen kl. 9:30 till ca 12:00
Vi samlas vid segelbåtshamnen i Linköping norr om motorvägen. Vi kollar vad som kan uppehålla sig på fälten och i ån, varefter vi promenerar mot åmynningen. Om det är is på Roxen finns det helt säkert en vak med mycket fågel utanför åmynningen. I buskar och vassar hittar vi en del småfågel. Förhopp-ningsvis kommer vi att få se kungsfiskaren som patrullerar ån efter småfisk. Vid åmynningen intar vi medhavd fika.


25 februari Tinnerö kl 9.00
Vi följer året i Tinnerö eklandskap. Ingemar Ander alt. Arne Larsson guidar.


3 mars Söderö kl 8.00
Färden går mot Rimforsa och söderut. Närliggande fält brukar vara översvämmade och då kan svanar, gäss och tidiga flyttare rasta där. Vid sjön Ämtens södra ända ligger Söderö slott. Här finns ofta på vårvintern ett par kungsörnar och trakten är känd för bra bestånd av nötkråka.


 

Dagledigas program för våren 2020.

Samtliga aktiviteter för våren 2020 hittar du här.LÄS MER OM AKTIVITETER UNDER "AKTIVITETER" OCH "DAGLEDIGA" I VÄNSTERSPALTEN!