Här hittar du Rapphönans tidigare program.
Program hösten 2024
1 september Svartåmynningen
Vi börjar med att skåda vid Svartåmynningen, Nybro eller Sättuna – beroende på var fåglarna håller till vid denna tid. Samling på någon av parkeringarna klockan 09.00. Vilken det blir meddelas veckan innan. Vi kan hoppas på att se många olika vadare som rastar på väg till sina vinterkvarter.
Ansvarig: Maggan
15 september Uknö fågelmarker
Vi styr färden mot Uknö som är en av Västerviks bästa fågellokaler. Här finns våtmarker, ringmärkning, häckande och rastande fåglar av många arter. Vi hoppas förstås att en blåhake eller skäggmes ska fastna i näten och ringmärkas. Om ni vill läsa själva om lokalen så gå in på https://www.natursidan.se/naturupplevelser/platser/ukno-fornam-fagellokal-utan-formellt-skydd/ Avfärd tidigt på morgonen. Anmälan för samåkning. Mer info kommer.
Ansvariga: Maggan och Else
29 september Ullabergs våtmarker
Ullabergs våtmark är Linköpings nyaste fågelsjö som invigdes 2020. Den ligger söder om staden i anslutning till bland annat Ullstämmaskogens naturreservat. Här finns en liten sjö med både smådopping och svarthakedopping tillsammans med olika änder. Ibland kan man se vadare på de små strandängarna. I barrskogen runt sjön finns alltid hackspettar av olika slag och skogens andra små fåglar. Vi återkommer veckan innan med detaljer om var och när vi ska träffas. Runt sjön går en vandringsled på ca 3 km.
Ansvarig: Marianne Betnér
13 oktober Rovfågelspaning eller besök i Tåkern
I skrivande stund har vi planerat in en rapphöneutflykt detta datum. Det kan vara lite sent för rovfågelspaning så vi har garderat med ett Tåkernbesök. Besked om vilket det blir, kommer någon vecka innan.
Ansvariga: Ingela och Maggan
27 oktober Tinnerö
Slutet av oktober och sommarens fåglar har flyttat, ändå längtar man ut. Vi går runt Rosenkällasjön och ser vad vi ser och hör så här års på sjön och i skogen. Samling vid Dämmet kl.9.00.
Ansvarig: Else
18 november Pubafton på Hamlet
Vi samlas och äter en bit och/eller tar ett glas dryck tillsammans. Pratar fågel och skådning eller livet i stort och smått. Anmälan för bordsbokning några dagar innan. Samling klockan 18.00 Anmälan för bordsbokning senast fredagen den 15 november.
Ansvarig: Birgitta
1 december Trädgårdsföreningen.
Traditionsenligt samlas vi vid Naturcentrum kl 09.00 söndagen den första advent. Vi tittar på fåglar vid Trädgårdsföreningens matningar och går en sväng utmed Tinnerbäcken. Strömstaren eftersöks och rörhönan som håller till där får vi nog se. Om vi har stor tur kommer även forsärlan förbi. Åter i Trädgårdsföreningen fikar vi och dricker lite värmande glögg.
Ansvarig: Maggan
Program våren 2024
28/1 Tinnerbäcken. Samling Naturcentrum parkeringen 09.00.
Först ut 2024 är den årliga fågelräkningen som genomförs denna helg i hela Sverige. Vi räknar tillsammans fåglar vid min matning i Trädgårdsföreningen och kollar även in Naturcentrums fina matning. De som känner för det kan gå med på en promenad vid Tinnerbäcken. Är strömstaren synlig då tro? Norrköpings rapphönor var med oss förra året och de kommer förhoppningsvis även i år.
Ansvarig: Maggan/Barbro Mild
11/2 Snöbryggan Nykvarn. Samling 09.00
Om det ligger is i Roxen och Stångån bildas en fin vak vid Snöbryggan. Där kan finnas mycket att se. I brist på is vandrar vi utmed ån och ser vad vi kan finna där. Vi får också besök av Motalas rapphönor.
Ansvarig: Ingela/Maria/Gabriella
25/2 Smedstad Samling vid p-platsen vid dammarna 09.00
Vid koloniområdet finns en fin matning. Där kan man se många olika arter. Dammarna kan också bjuda fåglar om det inte är isbelagt. Stjärtmes vid matningen och kanske en strömstare eller vattenrall i dammarna.
Ansvarig: Maggan
Runt vecka 7. Ugglelyssning. Tinnerö
Vi samlas innan skymningen och lyssnar efter kattuggla och berguv. Kanske en sparvuggla visslar om vi har jättetur. Tid och plats för träffen kommer senare.
Ansvarig: Maggan
17/3 Svartåmynningen. Samling 09.00. Plats meddelas senare
Om Roxen blivit någorlunda isfritt så besöker vi något av fågeltornen. Häll tummarna att våren gjort sitt inträde och vårfåglarna börjat välla in. Mer information kommer senare.
Ansvarig: Else
6/4 Havsfågel vid Mauritzberg (7 april är reservdag om det blir dåligt väder).
I våras ställde vi in den här utflykten pga. dåligt väder. Nu tänkte vi göra ett nytt försök tillsammans med Norrköpingsgänget. Mauritsberg är en havslokal och vid bra väderbetingelser kan man se havsfåglar som vi sällan eller aldrig ser hos oss i Linköping. Vi återkommer om tid och plats. Anmälan för samåkning
Ansvarig: Ingela/Lena Hagberg
16/4 Pubafton Hamlet. 17.30
Vi samlas och äter en bit, tar en öl och pratar om ditt och datt. Samling klockan 17.30 så vi kan utnyttja deras AW. Anmälan för bordsbeställning
Ansvarig: Maggan
17/4 Besök av Norrköpings rapphönor vid Svartåmynningen 09.00
Vi skådar ihop och hoppas på många spännande fågelarter. Har vi tur sjuder vattnet av fågel. Och luften vibrerar av fågelsång. Vilket torn som blir aktuellt meddelas senare.
Ansvarig: Ingela/Annhild Gustavsson
21/4 Kärnskogs Mosse orrspel. Tid och plats för samling meddelas senare men räkna med tidig morgon!
Traditionsenligt besöker vi Kärnskogsmosse en tidig morgon för att njuta av orrspel. Ljungpipare, tranor, sångsvan, korsnäbbar, trastar och andra tidiga flyttare kommer säkert också att finns på plats. Denna exkursion välkomnar även män. Anmälan och samåkning ordnas senare.
Ansvarig: Maggan
5/5 Sturefors Samling 09.00. Plats meddelas senare
En ny skön plats att besöka. Sturefors naturreservat. Öppet landskap med hagar, ängar och lövskog och allehanda fågel. Här höll mellanspetten till för 40–50 år sedan. 1981 skedde den sista häckningen, och den sista observationen gjordes i februari 1982. Sedan dog den ut. Det finns dock andra hackspettar i området. Vi har chans på mindre hack, gröngöling, spillkråka och kan nära nog garantera större hack. Den bruna kärrhöken bör vi inte missa, ett par brukar hålla till där
Ansvarig: Else
15/5 Sjöbo-Knäppans naturreservat i Motala. Kvällsvandring i försommarkväll. 17.00 samling i Motala. Anmälan för samåkning. Tid o plats meddelas senare.
Sjöbo-Knäppan är ett av Motalas populära naturreservat, som ligger vackert beläget vid sjön Boren. I reservatet växlar skuggiga lövskogar med betade hagmarker och orkidérika kalkrikkärr. Hela reservatet ligger på gammal kulturmark och har brukats som betes- och slåttermark sedan lång tid tillbaka. Här trivs många vårfåglar och vi hoppas att den fina rosenfinken har kommit för några dagars rastande. Vi börjar vår vandring längs den spångade leden till det nybyggda fågeltornet och blickar ut över Boren där vi kan spana efter olika sjöfåglar och den bruna kärrhöken.
Välkomna önskar Motalas Rapphönor!
Samling klockan 17.00 vid parkeringen vid områdets norra delar, se under rubriken Hitta, Sjöbo-Knäppans naturreservat på Naturkartan Motala.
Ansvarig: Maggan/Maria och Gabriella
19/5 Fågelsångsmorgon i Kärna Mosse
Vi ses en tidig morgon och lyssnar till fågelkören. Försöker oss på att sätta ihop rätt sång med rätt fågel. Hur var det nu? Vilken fågel sjöng ” Ja, ja, ja ä från Jönköping, ja”? Och vilken fågel låter som om man släpper ett mynt på en marmorskiva? Och hur var det med gransångaren. Vad tjatade den om? ”Salt sill, salt sil, salt sill…. ”
Tid återkommer vi om
Ansvarig: Ingela
Planer för längre utfärd 1-2 juni
På planeringsstadiet har vi också en utflykt till fågelsjön Kvismaren i Närke. Preliminärt den 1-2 juni. Vi tänker oss att åka tidig lördagsmorgon från Linköping, skåda vid Kvismaren och någon annan plats. Övernattning för de som vill och skådning på förmiddagen innan hemresan. Egna bilar. Vi har etablerat en kontakt med Närkes ornitologiska förening och vi återkommer när det är mer struktur på planerna.
Ansvarig: Maggan/Else/Ingela